2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az RMDSZ kifogásolja az autonómiatervezetet

2004. február 26. 10:15, utolsó frissítés: 10:32

Az RMDSZ parlamenti csoportjának súlyos erkölcsi, elvi és tartalmi kifogásai vannak azzal szemben, hogy a Székely Nemzeti Tanács felkérésére tegnap benyújtották a Székelyföld autonómia tervezetét a képviselőházba – áll az RMDSZ szenátusi és képviselőházi frakciója által kiadott közleményben.


Sérelmezik, hogy, bár az autonómia megvalósítása alapvető célkitűzése az RMDSZ-nek, a parlamenti csoportban nem folytattak érdemi vitát a tervezettel kapcsolatban, és nem kérték ki a székelyföldi területi RMDSZ szervezetek véleményét. Ugyanakkor azzal vádolják az SZNT-t, hogy lejáratják az autonómia gondolatát, mert olyasmit kezdeményeznek, aminek a sikerére ők maguk sem látnak esélyt. A tervezetet benyújtó képviselők közül korábban ketten azt nyilatkozták: nincsenek illúzióik annak sorsát illetően, de így legalább hallatják a hangjukat.

Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciójának tagjai úgy gondolják, választási évben a kezdeményezésnek csak a szélsőséges román pártok megerősödése lehet az eredménye, és a nem kellő pillanatban benyújtott tervezet nemhogy növelné, de a nacionalista retorika felerősödése miatt csökkenti az autonómia esélyeit. Az RMDSZ-es honatyáknak tartalmi kifogásai is vannak a tervezettel kapcsolatban, és úgy vélik, ebben a formájában alkalmatlan egy modern, európai elveken és gyakorlaton alapuló autonómiakoncepció érvényesítésére. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS