2021. január 23. szombatZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Európa egyik leghosszabb függőhídja épül Brăilán

2017. május 03. 09:03, utolsó frissítés: 09:11

Megjelent az ajánlati felhívás a Brăilánál megépítendő új Duna-hídra, amely Európa első öt függőhídja közé kerülhet a két pillér közötti 1120 méteres fesztávolságával - közölte a Hotnews.ro hírportál kedden.


A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) mintegy félmilliárd eurót (2,025 milliárd lej plusz áfa) irányzott elő a híd megtervezésére és kivitelezésére: a társaság szerint ez lesz az utóbbi 27 év legnagyobb összegű infrastrukturális közbeszerzése. A tervezésre másfél, a kivitelezésre pedig három évet szántak a kiírásban, amely magába foglalja a létező úthálózattal összeköttetést teremtő 23 kilométernyi új út megépítését is.

A hídon menetirányonként két-két sáv lesz, magassága az eddigi legmagasabb vízállás szintje felett 38 méter, hogy ne akadályozza a folyami hajózást.

A folyó egy kilométert szinte mindenütt meghaladó szélessége miatt kevés Duna-híd épült az országban. A csaknem 500 kilométernyi folyami határszakaszon két híd köti össze Romániát Bulgáriával: az 1954-ben épült Giurgiu és Rusze, illetve a 2013-ban megnyitott Calafat és Vidin közötti. Szerbiával a Vaskapu vízerőmű zárógátja teremt közúti összeköttetést a Dunán keresztül.

Dobrudzsát jelenleg két közúti híd köti össze az ország többi részével. Románia egyik fő idegenforgalmi látványosságát, a Duna-deltát csak nagy kerülővel (vagy a Brăilánál üzemelő komppal) lehet Moldva és Erdély felől gépkocsival megközelíteni.

Az új híd a Duna bal partján lévő Brăila és Galac számára teremti meg a régóta követelt közvetlen összeköttetést Dobrudzsával és a tengerparttal. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS