2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A bukaresti érsek szerint majdnem biztosan jön jövőre Ferenc pápa Romániába

2017. május 05. 14:51, utolsó frissítés: 15:43

Majdnem biztos, hogy jövőre Romániába látogat Ferenc pápa - jelentette ki Ioan Robu, Bukarest római katolikus érseke pénteki sajtótájékoztatóján Kolozsváron. Az érsek úgy vélekedett, a pápa romániai látogatását össze lehetne kapcsolni a kommunista börtönökben mártírhalált halt hét görögkatolikus püspök boldoggá avatásával.

Ioan Robu felidézte, hogy a katolikus egyházfő már három meghívást kapott Romániába: egyet az államfőtől, egyet a Román Ortodox Patriarkátustól és egyet a Romániai Katolikus Püspöki Konferenciától.

"Nem tudjuk, mikor jön, de majdnem biztosak vagyunk benne, hogy jövő évben el fog jönni" - fogalmazott az érsek Ferenc pápa látogatásával kapcsolatban, hozzátéve: bízik benne, hogy az egyházfő hozzájárul majd ahhoz, hogy a hét mártír püspök boldoggá avatása ebből az alkalomból történjen meg.

Florentin Crihălmeanu, a Kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus egyházmegye püspöke úgy nyilatkozott: a hét püspök boldoggá avatási iratcsomója már "a bíborosok asztalán van".

Az ülésről kiadott közlemény szerint a püspökök a pápát egyes romániai katolikus közösségek körébe és zarándokhelyeire hívták meg. Ezek között Balázsfalvát, Csíksomlyót, Máriaradnát és Bákót említették.

A két egyházi méltóság a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia (CER) idei első plenáris ülésén vett részt, amelyet május 3-a és 5-e között tartottak Kolozsváron.

Az ülésen 15, római- és görögkatolikus püspök, valamint Miguel Maury Buendía érsek, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa és Anton Coşa kisinyovi püspök vett részt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS