2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Pályázatot ír ki az RMDSZ román nyelvű tankönyvek megírására

2017. május 07. 10:18, utolsó frissítés: 10:22

Pályázatot ír ki az RMDSZ román nyelvű tankönyvek megírására - jelentette be Kelemen Hunor szövetségi elnök szombaton egy Marosvásárhelyen szervezett pedagógusfórumon.


Az RMDSZ közleménye értelmében a szakmai fórumon az erdélyi magyar oktatás problémáit és azok lehetséges megoldásait vették számba. Mint elhangzott, 2013 és 2015 között helyi szinten olyan dokumentumokat készített elő az RMDSZ és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, amelyek akkor alkalmasak voltak a problémák feltárására és megoldására.

'Ezt a munkát most újra kell kezdeni, a korrekciókat el kell végezni, ha valóban gyermekközpontú oktatást akarunk. Az elmúlt fél esztendőben gyakran azzal kellett szembesülnünk, hogy sokszor tűzoltó munkát végzünk, az utolsó pillanatig húzzuk a döntéseket, mert senki sem akarta, senki sem merte felvállalni a felelősséget. Egyaránt szükség van elkötelezett politikusokra, felkészült pedagógusokra és lelkes szülőkre ahhoz, hogy céljaink ne sérüljenek, és az oktatás arról szóljon, amiről szólnia kell: a gyerekekről' - idézi a közlemény Kelemen Hunort.

Az elnök hozzátette, a felmérések azt mutatják, hogy alapvető gond a román nyelv tanítása.

'Ezért döntöttünk úgy, hogy a következő években ösztöndíjak formájában támogatjuk azokat, akik vállalják a román tankönyvek megírását. A szövetség az ösztöndíjak lebonyolítását a pedagógusszövetséggel közösen szeretné kivitelezni' - fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Kelemen arról is beszélt, hogy a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügye nyomán olyan törvénymódosítást készít elő az RMDSZ, amely megoldást nyújtana azokban a helyzetekben, 'amikor az önkormányzat nem mer, vagy nem tud döntést hozni'. Azt javasolja, hogy ilyenkor dönthessen a tanügyminisztérium.

'Tisztában vagyunk a kezdeményezés hátulütőjével is, hiszen önkormányzati hatáskört helyez vissza központi szintre. De úgy gondolom, hogy ennek kivételnek kell lennie, hiszen az ilyen helyzeteket is kezelni kell. Bízunk abban, június végéig sikerül törvényt alkotni' - zárta beszédét a szövetségi elnök.

Az RMDSZ oktatásügyi tennivalóit összegezve Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök azt hangsúlyozta, a 2013-2015 között kidolgozott megyei oktatási terveket aktualizálni és javítani kell, ezért egységes módszertant vezetnek be a megyei szintű cselekvési tervek kidolgozására és ciklikus ellenőrzésére. Mint elmondta, ezt a munkát sokkal szélesebb konzultációra alapozzák.

'Minden megyében, térségben egy szakmai-szakpolitikai testület alakult, amely minden fontos helyzetben ajánlásokat fogalmaz meg az önkormányzatoknak és a politikai képviseletnek. A megyei oktatási tanácsok működési elveit és döntési kompetenciáit központilag újra kell értékelni' - tette hozzá.

Szabó Ödön, az RMDSZ parlamenti képviselője, a képviselőház oktatási bizottságának alelnöke emlékeztetett, a magyar tannyelvű iskolákban tanuló diákok román nyelvből sajátos tanterv alapján összeállított, speciális, könnyített tételekből vizsgázhatnak a képességvizsgán és érettségin, amennyiben a képviselőház után döntő házként a szenátus is megszavazza az RMDSZ kezdeményezését.

A román nyelv idegen nyelvként való oktatása kapcsán Király András államtitkár úgy fogalmazott, fel kell gyorsítani a minisztériumi munkát azért, hogy a speciális tantervek mihamarabb elkészüljenek.

'Fontos, hogy a román tankönyvek minősége megfelelő legyen, ezért üdvözlöm az RMDSZ kezdeményezését, azt, hogy júniusban nyílt pályázatot hirdetnek a román tankönyvek megírására' - fogalmazott. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS