2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszavazta a képviselőház a család fogalmáról szóló alkotmánymódosítást

2017. május 09. 11:58, utolsó frissítés: 12:06

Megszavazta kedden a képviselőház azt az alkotmánymódosítási kezdeményezést, amely a család fogalmát egy férfi és egy nő kapcsolataként határozná meg.

A Koalíció a családért nevű szervezet 3 millió aláírást gyűjtött az alkotmánymódosítás kezdeményezéséhez.

A keddi szavazáson 270 képviselő volt jelen, közülük 232-en igennel, 22-en nemmel szavaztak, 13-an tartózkodtak és hárman nem szavaztak.

A nemmel szavazók között 15 USR-s, 2 PNL-s, 2 ALDE-s, 1 PSD-s és két RMDSZ-es képviselő volt, utóbbiak Csoma Botond Kolozs és Faragó Péter Arad megyei képviselő. Antal István-János és Apjok Norbert RMDSZ-es képviselők tartózkodtak.

Alkotmánymódosítási javaslat esetében a képviselőháznak és a szenátusnak is kétharmados többséggel kell megszavaznia a javaslatot, ha ez nem sikerül, akkor együttes ülésen háromnegyedes többséget kell elérni ahhoz, hogy a javaslat népszavazásra kerüljön. A képviselőházi szavazáson megvolt a kétharmados többség. A szavazást korábban egyszer levették napirendről.

Amennyiben a szenátus is elfogadja a kezdeményezést, az államfő népszavazást ír ki, amelyen a lakosság jóváhagyja vagy elutasítja az alkotmánymódosítást. A referendum akkor érvényes, ha a választópolgárok legalább 30%-a részt vesz. (stiripesurse, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS