2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Junckernek meggyőződése, hogy a 2019-es EU-elnökségig megszűnik Románia MCV-ellenőrzése

2017. május 11. 15:27, utolsó frissítés: 15:27

Meggyőződése, hogy mire Románia átveszi 2019-ben az Európai Unió Tanácsának elnökségét, megszűnik igazságszolgáltatási rendszerének monitorozása az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében, és a schengeni övezet része lesz - mondta csütörtökön az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker.


A Cotroceni-palota kertjében Klaus Iohannis államfő által rendezett fogadáson Juncker kifejtette: nem töltheti be egy ország az EU elnöki tisztségét azzal a benyomással, hogy közben más tagállamok ellenőrzik. "Ennek a mechanizmusnak véget kell vetni, és ez így lesz" - mondta az Európai Bizottság elnöke.

Jean-Claude Juncker ugyanakkor abbéli reményének is hangot adott, hogy Románia 2019-es EU-elnökségéig a schengeni övezet részévé válik. "Mivel egyre közeledik ez a pillanat, nem szeretném, hogy újabb feltételeket adjanak a már meglévőkhöz" - hangsúlyozta.

Juncker azt mondta: az Európai Unió harmóniában, de olykor eltérő ütemekben épül. Hozzátette: nem kedveli a kétsebességes Európa gondolatát.

"A romániaiak úgy gondolhatják, hogy a többi európai nép egy újabb vasfüggönyt akarna bevezetni Európában. A vasfüggöny azonban lehullott, és nem fogjuk megismételni a háború utáni Európa nagy tévedését" - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS