2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egészségügyi miniszter: aláírtuk a szerződést 109 ezer kanyaró, mumpsz és rószahimlő elleni oltásra

2017. május 12. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

Aláírták a szerződést 109 ezer dózis kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni oltás (ROR) beszerzésére, pénteken pedig az országban található 10 ezer adagra is megkötik a szerződést - nyilatkozta Florian Bodog egészségügyi miniszter a Sorin Grindeanu kormányfővel, az érintett szakmai szervezetekkel és a civil társadalom képviselőivel tartott pénteki egyeztetést követően.

"Ismertettem a résztvevőkkel a ROR-oltások beszerzésével kapcsolatos tudnivalókat, mert ez a legfontosabb jelen pillanatban. Tájékoztattam a miniszterelnököt arról, hogy ma írjuk alá a szerződést arról a 10 ezer dózisról, amely az országban van, és amelyet már jövő héten megkaphatnak a családorvosok. További 109 ezer adag oltásra már aláírtuk a szerződést. Ugyanakkor tájékoztattam a kormányfőt, hogy a szerződéseket legkevesebb két, legtöbb négy évre kötjük, azért, hogy tudjuk kiszámíthatóvá tenni az ellátást, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, mint amilyenben jelenleg vagyunk" - mondta Bodog.

A miniszter hozzátette, a megbeszélésen arról is döntés született, hogy kormányhatározattal létrehoznak egy, az oltásmenedzsmentért felelős testületet.

Florian Bodog arról is beszélt, hogy a vakcinák jelentős részét egyetlen forrásból szerzik be.

"Egy vagy két gyártó van, jelen pillanatban például a ROR-oltásokat egy vállalat tudja leszállítani két héten belül, a másik gyártó csak ősszel tudja kiadni a fennmaradt mennyiséget. Gyakorlatilag megoszlik a piac" - mutatott rá a miniszter, aki reméli, hogy az év közepéig sikerül "valamelyest normalizálni" az oltások helyzetét az országban. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS