2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

PNL-s képviselő: az RMDSZ tartsa tiszteletben a románok történelmét!

2017. május 16. 15:08, utolsó frissítés: 15:08

Az RMDSZ tartsa tiszteletben a románok történelmét - mondta Florin Roman képviselő, a PNL alsóházi frakciójának alelnöke. Florin Roman ezzel Markó Béla volt szövetségi elnöknek arra a (szombati RMDSZ-kongresszuson elhangzott) retorikai kérdésére reagált, hogy a magyaroknak mit kellene ünnepelniük a Gyulafehérvári Népgyűlés közelgő centenáriumán.

Az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott keddi közleményben Florin Roman képviselő azt írja: "Kérjük, hogy az RMDSZ tartsa tiszteletben a románok történelmét. A románok történelme nem lehet semmiféle politikai árucsere tárgya, és ezen ország minden állampolgárának tiszteletben kell tartania, etnikumtól függetlenül. Nemrég hallottam az RMDSZ egyik jeles vezetőjét, Markó Béla urat feltenni azt a retorikai kérdést egy pártösszejövetelen, hogy mit kellene ünnepelniük a romániai magyaroknak 2018-ban, száz évvel a nagy egyesülés után. A romániai magyarok román állampolgárok, ugyanazon jogokkal rendelkeznek, mint mi, és úgy véljük, hogy a nagy egyesülés centenáriuma ezen ország minden állampolgára számára ünnepi alkalom" - írja a PNL képviselője.

Florin Roman hozzáteszi: az 1918-as történelmi eseményért sokan az életüket adták, és 1918. december elsején Gyulafehérváron "románok és magyarok is összeölelkeztek". "Nem kötelezhetjük az RMDSZ-t arra, hogy velünk együtt örüljenek a nagy egyesülés centenáriumán, de azt viszont kérhetjük, hogy tartsák tiszteletben történelmünket" - mondta a képviselő.

Az RMDSZ Zilahon tartott, szombati kongresszusáról itt számoltunk be. (agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS