2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

300 ezer embert hallgathattak le öt év alatt törvényesen Romániában

2017. május 17. 11:54, utolsó frissítés: 11:58

Körülbelül 300 000 személy telefonját hallgatták le hatósági engedéllyel 2010 és 2015 között - derült ki azután, hogy Radu Chiriţă jogász, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanára az összes romániai bíróságtól adatokat kért ezzel kapcsolatban.

Chiriţă a Mediafaxnak elmondta, az ötéves időszakban összesen 109.946 alkalommal kérvényeztek lehallgatást, 102.729 esetben pedig a bíróságok ezt jóvá is hagyták. A jogász szerint a kérések általában nem egyetlen személy lehallgatására vonatkoznak, hanem átlagosan hároméra, így becsülte a lehallgatottak számát 300 ezerre.

Chiriţă csupán 5 intézménytől nem kapott adatot: 176 bíróságból 173, 42 törvényszékből 40, mind a 15 táblabíróság, az összes katonai törvényszék és a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék is válaszolt. Nincsenek adatai többek közt a Kolozs megyei törvényszéktől sem, a hiányzó információkat bírósági úton próbálja megszerezni.

A jogász elfogadhatatlannak tartotta azt, hogy "futószalagon" hagyják jóvá a lehallgatásokat, és úgy vélte, ez "rendőrállam". Azt mondta, számított arra, hogy nagyon magasak lesznek a számok, de ekkorákra nem. Hat táblabíróságon az esetek száz százalékában jóváhagyták a kéréseket, ha pedig a legfelsőbb bíróság által jóváhagyott kéréseket nézik, amelynek a miniszterek, parlamenti képviselők és szenátorok, alkotmánybírák, a főügyészség munkatársai esetében van hatásköre ezeket jóváhagyni, akkor az tűnik ki, hogy szinte mindenkit lehallgattak. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS