2021. szeptember 21. keddMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Unicarmos szennyezés: Baranyi Krisztina büntetőjogi feljelentést készül tenni

2017. május 19. 17:18, utolsó frissítés: 2017. május 20. 13:02

A Magyarországon és az Európai Unió valamennyi országában megszabott határértékeket jóval meghaladó szennyezettségi szintet állapított meg a független, akkreditált magyarországi laboratórium, ahol Baranyi Krisztina megvizsgáltatta a május 3-án a Szamosba ömlő szennyvízből vett vízmintákat - számolt be a Szatmár.ro portál.
„Ez a víz maga a fertő” - állapította meg az eredmények ismeretében a magyarországi szakpolitikus, aki csütörtökön ismertette a vizsgálat eredményeit a szatmári sajtó képviselőivel. A sajtótájékoztató helyszíneként az Unicarm élelmiszeripari cég székhelyének bejáratát választotta, ugyanis véleménye szerint a Szamos legfőbb szennyezője a több mint kétezer személyt foglalkoztató vetési gyár.

Miközben a vízben található rothadó anyagok indikátora terén a magyarországi határérték 100 mikrogramm literenként, addig a Szamosba ömlő szennyvízben mért mennyiség 3890 mikrogramm/liter. Az ammónia mennyisége is tízszerese a megengedettnek a folyóba kerülő hugynak és rothadó fehérjének köszönhetően. A vízben találtak továbbá jelentős mennyiségű szervesanyagot, zsírt, foszfort.

A kémiai vizsgálat eredményénél is megdöbbentőbb a bakteriológiai elemzés eredménye. Az érvényben lévő nemzetközi normák szerint amennyiben 100 mililiter vízben 200 bakérium található, akkor az már fertőzőnek számít. Az Unicarmból ömlő vízben 13 millió baktériumot találtak száz milliliter vízben... „A laborvizsgálatot végző szakemberek is meglepődtek ezen az eredményen. Egyetlen korty ebből a vízből fertőző lehet és komoly megbetegedéseket okozhat”, mondta Baranyi.

Mivel a környezet ily mértékű mérgezése bűncselekménynek számít, Baranyi büntetőjogi feljelentést készül tenni a Szatmár Megyei Rendőrségnél, akárcsak a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Őrszolgálatnál. Nem szándékszik megállni azonban a romániai hatóságoknál: ígérete szerint jelenti az esetet a magyar hatóságoknál, valamint az illetékes kormánymegbízottnak is. Feljelentést tesz továbbá az Európai Unió illetékes intézményénél is. (szatmar.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS