2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kolozs megye turisztikai értékeinek megismertetését szorgalmazza Vákár István

2017. május 23. 16:08, utolsó frissítés: 16:08

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke kezdeményezte, hogy Kolozs megye is csatlakozzon, azon megyék közé, amelyek részt vállalnak a Történelmi és Művészeti Települések Egyesület projektjében. Jelenleg Fehér és Temes megye szerepel a nonprofit szervezet kezdeményezésében, amely által a különböző régiók történelmi értékeit örökítik meg.


A program célja a történelmi és művészeti jelentőséggel bíró települések megismertetése a nagyközönséggel. „Az elfeledett történelmi és épített örökségeinket szeretnénk megmutatni az embereknek, hisz a megyében rengeteg kiaknázatlan, történelmi jelentőséggel bíró helyszín van, amelyről jó esetben csak a helybeliek tudnak, de megeshet, hogy ők sincsenek tisztában a műemlékek fontosságával” – nyilatkozta Vákár István.

Az alelnök által kezdeményezett projekt célkitűzései a történelmi események, műemlékek feltérképezése szerte Kolozs megyében és ezeket elhelyezni egy országos kulturális térképen. Ezen cél elérésére több lehetőséget is felvázolt abban a tanácshatározat-tervezetben, amelyről a május 26-án tartandó tanácsülésen döntenek majd. A lehetőségek között szerepelnek közösségformáló programok, amely által ismertetik a kulturális örökséget; képzések, fórumok által szeretnénk tudatosítani az emberekben a történelmi emlékek megőrzésének lépéseit és fontosságát.

„Úgy gondolom, hogy ez a kezdeményezés hozzájárul a megye turizmusának fellendítéséhez. Meg kell mutatnunk a Kolozsvárra érkező turistáknak, hogy a közvetlen közelben olyan jelentős történelmi helyszínek vannak, mint a létai vár vagy a szamosújvári örmény katolikus templom. Ehhez azonban első lépésben az szükséges, hogy mi magunk is ismerjük ezeket az értékeinket, mérjük fel kulturális jelentőségüket és turisztikai potenciáljukat. Ebben segít az általam kezdeményezett tanácshatározat-tervezet” – hangsúlyozta a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke.

A projekt keretében különböző turisztikai brosúrákat, könyveket, turisztikai útmutatókat készítenének, amelyek a települések turisztikai irodáiban lesznek elérhetőek minden érdeklődő számára, aki szeretné megismerni az adott hely történelmi vonatkozásait. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS