2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vádat emeltek Elena Udrea, Ioana Băsescu és mások ellen a 2009-es államfőválasztás ügyében

2017. május 24. 12:43, utolsó frissítés: 14:04

Vádat emelt a 2009-es államfőválasztás ügyében a DNA Elena Udrea akkori turisztikai miniszter, Ioana Băsescu, Traian Băsescu akkori államfő lánya, Dan Andronic újságíró, Gheorghe Nastasia, akkori turisztikai minisztériumi főtitkár, Victor Tarhon akkori Tulcea megyei tanácselnök és Ioan Silviu Wagner, az Oil Terminal, többségében állami tulajdonban levő vállalat akkori vezetője ellen.

Elena Udreát pénzmosással és csúszópénz elfogadására való felbujtással, Ioana Băsescut hivatali visszaélésre és pénzmosásra való felbujtással vádolják. Tavaly novemberben hatósági felügyelet alá kerültek, jelenleg is érvényben van ez az intézkedés.

A vádhatóság szerint a 2009-es választási kampányban bűncselekmény révén szerzett összegeket használtak fel.

Szeptemberben az ügyészek több személy ellen indítottak eljárást pénzmosás vádjával. Ezek közé tartozik Gheorghe Nastasia és Victor Tarhon.

"A bizonyítékok szerint Elena Udrea rábírta Gheorghe Nastasiát és Victor Tarhont, hogy bizonyos cégekkel, amelyek szerződéses kapcsolatban álltak az általuk vezetett intézményekkel, kifizettessék a választási kampány reklámszerződéseit. A kifizetések fiktív számlák alapján történtek. Elena Udrea biztosította az összeköttetést a törvénytelen úton pénzt szerző személyek és a szolgáltatást nyújtó cégek között" - részletezi a DNA. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS