2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis visszaküldte a védelmi minisztérium belső szervezéséről szóló törvényt módosító jogszabályt

2017. május 26. 17:30, utolsó frissítés: 17:30

Klaus Johannis visszaküldte megfontolásra a parlamentnek a védelmi minisztérium belső szervezéséről szóló, 2006/346-os törvényt módosító és kiegészítő jogszabályt, amely többek között arról is rendelkezik, hogy miként menthető fel tisztségéből a védelmi minisztérium hírszerző szolgálatának (DGIA) igazgatója.


Liviu Dragnea képviselőházi elnöknek címzett levelében az államfő kifejti: a jogszabályt azért kell újratárgyalni, mert elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament elve, ugyanakkor a törvény nincs összhangban a témában rendelkező más jogszabályokkal, fogalmakat, jogköröket és struktúrákat módosít.

"A kétkamarás parlament alkotmányban rögzített elve szerint a döntő ház nem rendelkezhet kizárólagos módon, a jogszabályt elsőként tárgyaló háznak is véleményt kell nyilvánítania az ügyben" - emlékeztet az államfő.

Johannis azt is kifogásolja, hogy a jogszabály korlátozza a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) hatáskörét a szolgálattal kapcsolatos döntéshozatali folyamatban.

A kihirdetésre küldött törvény szerint a DGIA igazgatóját a védelmi miniszter nevezi ki, a CSAT jóváhagyásával, felmentését azonban a védelmi miniszter egymaga rendeli el.

"A vonatkozó jogszabályok megerősítik, hogy a DGIA igazgatójának kinevezését és felmentését is jóvá kell hagynia a védelmi tanácsnak. Véleményünk szerint azáltal, hogy a CSAT-t kihagyják az igazgató felmentésére vonatkozó döntésből, tulajdonképpen a testület alkotmányos szerepének csökkentésére törekednek" - írja az államfő indoklásában.

A törvény ugyanakkor felhatalmazza a védelmi minisztert a hadsereg általános mozgósítására, ami az alkotmány 92-es és 119-es cikkelye szerint csak "a CSAT tételes jóváhagyásával történhet meg" - fogalmaz az államfő.

Az elnök szerint a törvény további homályos megfogalmazásokat tartalmaz, például a vezérkar szerepére vonatkozóan is.

A védelmi minisztérium belső szervezéséről szóló, 2006/346-os törvényt kiegészítő és módosító jogszabály tervezetét május 2-án szavazta meg a szenátus döntő házként. Ezt megelőzően a képviselőház hallgatólagosan fogadta el a jogszabályt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS