2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közegészségügyi igazgató: aki nincs beoltva kanyaró ellen, idén inkább ne menjen a csíksomlyói búcsúra

2017. május 29. 15:17, utolsó frissítés: 15:17

A Hargita megyei egészségügyi hatóságok azt javasolják, hogy azok a személyek, akik nincsenek beoltva kanyaró ellen, ne vegyenek részt a pünkösdi csíksomlyói búcsún, ugyanis a térségben fertőzési gócpont van.

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) vezetője elmondta, a csíksomlyói negyedben a roma közösségben van egy gócpont, jelenleg több mint 20 megbetegedésről tudnak. A szakember azt ajánlja a búcsúra készülőknek, hogy ellenőrizzék, rendelkeznek-e a megfelelő oltásokkal, és amennyiben nincsenek beoltva vagy nem teljes a védettségük, idén inkább ne látogassanak el Csíksomlyóra.

A szakember szerint a Magyarországról érkező felnőttek is veszélyben lehetnek, ott ugyanis csak 1978 óta használják a kettős oltást, azelőtt csak egyszer oltották be a gyerekeket kanyaró ellen.

"Nem tilthatod meg egy gyereknek vagy egy közösségnek, hogy részt vegyen a búcsún, de a kanyaró rendkívül ragályos (...), egy tüsszentés is elég, hogy fertőzzön. Tehát azt ajánlom, hogy aki nem rendelkezik teljes védettséggel, idén inkább otthonról kövesse a búcsút" - nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek dr. Tar Gyöngyi.

Az igazgatóság vezetője a Hargita megyei szülőknek is azt tanácsolja, hogy a búcsú előtt oltassák be gyerekeiket az első vagy második dózissal, ugyanis kapott a megye 2000 adag kanyaró elleni oltást, amely június végéig elegendő kellene, hogy legyen.

A DSP vezetője szerint a csíksomlyói gócpontot elszigetelték. Olyan gyerekek betegedtek meg ott, akik nem voltak beoltva, és Csíkmindszentről hozták át a betegséget - tette hozzá. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS