2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem hajlandó változtatni az új bértövény közigazgatásra vonatkozó részén a miniszter

2017. május 29. 19:03, utolsó frissítés: 19:03

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter becslései szerint jövő héten szavazhat a képviselőház plénuma az egységes bértörvény tervezetéről.


A Szociáldemokrata Párt képviselőházi frakciójának ülését követően a tárcavezető azt mondta, újabb 40 módosító javaslat érkezett a tervezethez, amelyet ezen a héten véleményeznek a szakbizottságok, jövő héten pedig sor kerülhet a végső szavazásra.


Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, a szenátus által elfogadott módosító javaslatokkal a jogszabály nagyobb terhet róna a költségvetésre, mint azt eredetileg tervezték, meghaladnák a 32 milliárd lejes keretet, amelyet 2020-ig szabtak meg. "Mondtam a kollégáimnak is, hogy a csökkentésre vonatkozó javaslatokat támogatom, újabb emelések azonban aligha jöhetnek szóba, bár bizonyos területeken még valóban szükség van módosításra. Ezért mielőtt még hozzányúlnánk a törvény szövegéhez, szeretnék egyeztetni a munkaügyi bizottsággal. (...) A bérek növelése ugyanakkor azt is jelenti, hogy több pénz folyik be az államkasszába a társadalmi hozzájárulásokból. Ez is világos" – fogalmazott Lia Olguţa Vasilescu.

Az egységes bértörvény közigazgatásra vonatkozó része a bemutatott formájában marad – jelentette ki szinté hétfőn, a parlamentben Lia Olguţa Vasilescu.

A közigazgatási alkalmazottak tiltakozásával és keddre is meghirdetett bukaresti tüntetésével kapcsolatban a szaktárca vezetője azt mondta, mindenkinek alkotmányos joga sztrájkolni, de az egységes bértörvény közigazgatásra vonatkozó része a nyilvánosságra hozott formájában kerül majd elfogadásra. Lia Olguţa Vasilescu hozzátette, a bérek kiszámolása egy pontosan rögzített jegyzék alapján fog történni, amelyben az országos minimálbér jelenti az alsó, az alpolgármester fizetése pedig a felső határt. „Adott a tisztségek jegyzéke, és a költségvetés függvényében ki fogják tudni alakítani a bérrácsot. Ha a helyi tanácsban meg a megyei tanácsban megszabják egy település teljes költségvetését, miért ne tudnák megállapítani a béreket is?” – tette fel a kérdést a munkaügyi miniszter.

Vasilescu szerint az eljárással senki nem fog tudni visszaélni, mivel az önkormányzatokban minden párt képviselteti magát, és a testületeknek közösen kell elfogadniuk – bármilyen más beruházáshoz hasonlóan – a bértáblát. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS