2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hat repülőjáratot töröltek eddig a légiforgalom-irányítók sztrájkja miatt

2017. május 30. 12:28, utolsó frissítés: 12:36

Hat repülőjáratot töröltek, hét járat 30 percesnél nagyobb, 30 járat félórásnál kisebb késéssel érkezik vagy száll fel a bukaresti repterekről a légiforgalom-irányítók sztrájkja miatt - tájékoztatott a fővárosi légi kikötőket kezelő vállalat kommunikációs igazgatója.


Valentin Iordache elmondta: a sztrájk kezdési időpontjától, azaz 9 órától fel- vagy leszálló gépek szinte mindegyikét érinti a légi irányítók munkabeszüntetése, a RyanAir légitársaságnak az Henri Coandă repülőtérre érkező vagy onnan induló hat járatát törölték, bizonyos gépek néhány perces, mások akár kétórás késéssel indulhatnak vagy szállhatnak le.

A fővárosi légi kikötőket kezelő vállalat illetékese azt tanácsolja az utasoknak, hogy amennyiben nem tájékoztatták őket arról, hogy járatukat törölték, jelenjenek meg időben a reptéren, illetve tartsák a kapcsolatot a légitársasággal, amelynek járatára jegyet váltottak.

A nagyszebeni nemzetközi repülőtérre érkező két járatot érint a légiforgalom-irányítók sztrájkja - nyilatkozta a légi kikötő sajtószóvivője. Nicoleta Boborodea szerint a Lufthansa müncheni járata 11 óra 35 perc helyett 13 óra 21 perckor fog érkezni a becslések szerint, a szintén Münchenből érkező Tarom-járatot pedig 15 óra 45 percre várják, 13 óra 10 perc helyett.

A légiforgalom-irányító szolgálat (ROMATSA) alkalmazottjait tömörítő szakszervezet (ATSR) sztrájkja kedd reggel 9 órakor kezdődött. Hétfőn Gabriel Tudorache szakszervezeti vezető úgy nyilatkozott, hogy a ROMATSA vezetőségével, illetve a szállításügyi minisztériummal folytatott tárgyalások jelenlegi állása szerint nagy a valószínűsége annak, hogy munkabeszüntetésük csak néhány órát tartson.

Mint mondta, a törvény értelmében a sztrájk ideje alatt kötelesek biztosítani a földi irányítást a román légteret használó gépek 33,3 százalékának, azt azonban, hogy mely gépek szállhatnak fel, az európai légi közlekedés biztonságáért felelős Eurocontrol dönti el, nem a ROMATSA.

Közben a ROMATSA a bírósághoz fordult a szakszervezet által meghirdetett sztrájk miatt, a tárgyalás kedden 13 óra 30 perckor kezdődik. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS