2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az USR az iskolaudvarok tanítás utáni nyitva tartását kéri a gyerekek számára

2017. május 31. 16:51, utolsó frissítés: 16:52

"Azt kéri a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) az önkormányzatoktól és tanfelügyelőségektől, délutánonként és a szünidőkben is tartsák nyitva az iskolaudvarokat, hogy a környéken lakó gyerekeknek legyen, ahol mozogniuk, szabadtéri tevékenységeket végezniük" - nyilatkozta Dan Barna képviselő.


"Gyermeknap alkalmából kérjük az önkormányzatokat és tanfelügyelőségeket, nyissák tágra az iskolák kapuit, hogy a diákoknak és a közelben lakó szülőknek és gyerekeknek legyen lehetőségük a mozgásra. A helyzet drámai. Bár jelentős számú helyi tanácsi határozat rendelkezik erről, a valóság elkeserítő. Nagyon sok iskola biztonsági okokból vagy a helyi infrastruktúra körüli bizonytalanságból fakadóan egyszerűen elutasítja, hogy megnyissa ezeket a sportpályákat, pedig nagyon sok gyereknek nincs más lehetősége a mozgásra" - nyilatkozta Dan Barna.

Adrian Dohotaru képviselő szerint a probléma súlyosságát jelzi az is, hogy Romániában csupán 80.000 leigazolt sportoló van.

"Miért? Mert nincs tömegsport. Miért nincs? Mert nincs megfelelő infrastruktúra, és mi azt akarjuk elérni, hogy nyissák meg az iskolaudvarokat délutánonként, hétvégén és a vakációban, nem csak az adott iskola tanulói, hanem minden olyan környékbeli lakos számára, akik gyerekeikkel mozogni szeretnének" - magyarázta Dohotaru, hozzátéve, hogy a Kolozs megyei tanfelügyelőség számításai szerint városon háromszor annyi játszótér lenne, ha az iskolák udvarait is használni lehetne.

Az európai lakosság 40%-a rendszeresen végez szabadtéri mozgást, Románia azonban e tekintetben a lista végén helyezkedik el, 19%-kal, ugyanakkor az itteni lakosság 60%-a egyáltalán nem sportol - mondta még a képviselő. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS