2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Politikusok üdvözlik a Johannis-Trump találkozót

2017. június 10. 17:52, utolsó frissítés: 17:52

Üdvözli a PSD elnöke a Románia és az Amerikai Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség megerősödését. Erről egy Facebook-bejegyzésben írt Liviu Dragnea.


"Üdvözlöm azt a tényt, hogy megerősödik a Románia és az Amerikai Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség! Íme, hogy a GDP 2%-ának védelmi célokra történő fordítása tekintetében kialakult nemzeti konszenzus konkrét eredményekhez vezetett. Remélem, hogy a gazdaság terén is érezhetővé válik eme partnerség hatása" - írja bejegyzésében Dragnea.

Klaus Johannis államfő amerikai egyesült államokbeli látogatása és a Donald Trumppal való találkozója jelentős politikai és diplomáciai siker - véli a PNL ügyvivő elnöke, Raluca Turcan.

"Új szintre kerülnek a román-amerikai kapcsolatok. Johannis elnök és Románia projektjei az Amerikai Egyesült Államok teljes támogatását élvezik. Teljesen világos üzenet ez Románia és az elnök által felvállalt prioritások számára, amelyek a korrupció elleni küzdelem, a jogállam, a gazdasági fejlődés és a nemzetbiztonság" - nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Raluca Turcan.

A Klaus Johannis és Donald Trump közötti találkozó fontos politikai mérföldkő, de nem csodaszer, amely gyógyírként szolgálhat Románia minden jelenlegi problémájára - véli Călin Popescu-Tăriceanu. A szenátusi elnök közleményében hozzáteszi, Donald Trumpnak a korrupcióellenes küzdelemmel kapcsolatos gondolatai különösen elnyerték a tetszését.

"A Románia, illetve az Amerikai Egyesült Államok elnöke közötti találkozó fontos politikai mérföldkő, de nem kell csodaszernek tekinteni, amely megoldja házon belüli problémáinkat" - fogalmaz Tăriceanu.

A szenátus elnöke szerint a Trump által is szóvá tett korrupcióellenes küzdelemnek elsősorban azokra kell irányulnia, akik vetélytársaik elleni politikai eszközként használják fel ezt.

"Különösen megfogott Trump elnök beszédének a korrupció elleni küzdelemmel és a jogállam megerősítésével kapcsolatos része. Én is osztom és támogatom ezt az álláspontot. Amint azt már többször is elmondtam: a korrupció nálunk nem csak a pénzügyi szektorban jelentkezett. A korrupció legsúlyosabb formája az, amelyet a bizonyos intézmények vezetőségi szintjén megnyilvánuló hatalmi visszaélések generálnak. Az utóbbi időben felszínre került számos meggyőző bizonyíték tanúsítja ezt, ezért a korrupció elleni küzdelemnek most - sokkal inkább, mint bármikor - azokra kell fókuszálnia, akik vetélytársaik, a demokrácia, az emberi jogok elleni politikai eszközként használják fel ezt a harcot, és ezzel maguk is korruptakká válnak" - mutat rá közleményében Tăriceanu, hozzátéve, hogy ez az eljárási mód továbbra is komoly fenyegetést jelent a jogállamiságra.

Az ALDE vezetője azt is hangsúlyozza, hogy a két elnök washingtoni találkozója "rendkívül pozitív Románia külpolitikája tekintetében, közép- és hosszú távon is serkenteni fogja a két ország közötti stratégiai partnerség keretében folytatott, több területre kiterjedő együttműködést".

Pénteken a Fehér Házban fogadta Donald Trump Klaus Johannis államfőt. Beszélgetésük elején az amerikai elnök méltatta az USA és Románia közötti kapcsolatot, és "nagyszerűnek" nevezte a két ország közötti stratégiai partnerséget.

A négyszemközti találkozót követő közös sajtótájékoztatón Iohannis azt mondta, a partnerségnek erősödnie kell, ennek kell meghatároznia a kétoldalú kapcsolatokat, majd hozzátette, a NATO keleti szárnyán elhelyezkedő országként Románia számít az Amerikai Egyesült Államok támogatására.

Trump újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az Amerikai Egyesült Államok elkötelezett a NATO alapszerződésének 5. cikkelye mellett, amely a tagországok kollektív védelméről rendelkezik. (agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS