2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több mint negyven juhot öltek meg sakálok Kovászna megyében

2017. június 12. 14:56, utolsó frissítés: 15:07

Több mint negyven juhot öltek meg idén tavasszal a sakálok Nagybacon környékén, a kár 17.600 lejre tehető - nyilatkozta hétfőn Gheorghe Neagu, a Kovászna megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.


Neagu tájékoztatása szerint a sakálok a Duna-deltából költöztek Háromszék környékére. A sakál védett faj, 3-4 egyedből álló falkákban jár, és ha éhes, megkörnyékezi az emberi településeket. A legnagyobb károkat májusban okozták a sakálok támadásai, amikor már kihajtották a háziállatokat a legelőkre: összesen 44 juhot öltek meg - tette hozzá az igazgató.

A sakálok mellett a medvék, farkasok és vaddisznók is sok kárt tettek az emberek javaiban, a becsült kár összértéke eléri a 143 000 lejt. Ebből a medvék 56.000 lejnyi kárt okoztak: tönkretettek 11 méhkaptárt, megöltek 62 juhot, 6 szarvasmarhát, 2 kecskét, egy disznót és egy lovat. Farkas egyetlen juhot pusztított el, a vaddisznók viszont 27,58 hektárnyi kukoricát és burgonyaültetvényt tettek tönkre. Neagu szerint a károk még ennél is nagyobbak, de a gazdák nem minden esetben jelentik, mert a nem védett állatnak minősülő vadállatok (például vaddisznók) okozta kárt nem téríti meg az állam.

Az igazgató azt is elmondta, újabban egy másik védett faj, a hód is elszaporodott a környéken, és károkat okoz, de a példányok egy részének más területre költöztetése csak a környezetvédelmi minisztérium engedélyével lehetséges. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS