2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmánybíróság: kötelesek megjelenni a parlamenti vizsgálóbizottságok által beidézett személyek

2017. június 14. 16:16, utolsó frissítés: 16:16

Elutasította az alkotmánybíróság a PNL és az USR által benyújtott alkotmányossági óvást azzal a jogszabállyal kapcsolatban, amely kimondja, hogy a parlamenti vizsgálóbizottságok által beidézett személyek kötelesek megjelenni a testület előtt - tájékoztatott Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke.

A testület szerdán tárgyalta azt az alkotmányossági kifogást, amelyet a PNL és az USR 81 képviselője nyújtott be a törvényhozó testület tagjainak jogállását szabályozó törvény ellen.

A képviselőház május 9-én fogadta el 171 támogató, 98 ellenszavazattal és egy tartózkodással saját házszabályának módosítását. Az elfogadott módosítás értelmében a parlamenti vizsgálóbizottságok által meghallgatásra beidézett személyeknek kötelező megjelenniük a testület előtt.

Azt a módosító javaslatot, amelynek értelmében nem lett volna kötelező a kvórum a szakbizottsági üléseken, nem fogadták el.

A jóváhagyott módosítások értelmében a parlamenti vizsgálóbizottságoknak jogukban áll beidézni bármely, a kormány vagy más közigazgatási szerv keretében dolgozó személyt, illetve más személyeket is, akikről úgy ítélik meg, hogy olyan információk birtokában lehetnek, amelyek hozzájárulhatnak az igazság kiderítéséhez a testület által vizsgált ügyben.

A beidézett személy írásban is elküldheti a bizottság kérdéseire adott válaszait, illetve azokat a dokumentumokat, amelyeket hasznosaknak ítél a vizsgált üggyel kapcsolatban. Amennyiben a bizottság előtt megjelent személyek megtagadják a válaszadást vagy a kért dokumentumoknak a testület rendelkezésére bocsátását, a bizottság feljelentést tehet ellenük az illetékes bűnüldözési szerveknél. Ugyanez érvényes azokban az esetekben is, ha a beidézett személy indoklás nélkül megtagadja a testület előtt való megjelenést.

A képviselők ugyanakkor hatályon kívül helyezték a házszabály 74-es cikkelyét, amelynek értelmében nem indítható parlamenti vizsgálat olyan ügyekben, amelyek bűnvádi eljárás vagy per tárgyát képezik. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS