2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Online is alá lehet írni a Minority SafePack polgári kezdeményezést

2017. június 15. 14:43, utolsó frissítés: 16:13

Csütörtöktől online is alá lehet írni a Minority SafePack-et, az őshonos kisebbségek és nyelvi közösségek európai polgári kezdeményezését - írta Facebook-oldalán Vincze Loránt, a FUEN elnöke.

A felület itt érhető el.

"Arra kérjük az EU-t, hogy javítsa a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmét, és erősítse az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségét" - áll a polgári kezdeményezés ismertetőjében. A fő célkitűzések között ezeket fogalmazzák meg: "Arra kérjük az EU-t, hogy fogadjon el jogi aktusokat a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmének javítása, valamint az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése céljából. A jogi aktusoknak a regionális és kisebbségi nyelvek, az oktatás és a kultúra, a regionális politika, a részvétel, az egyenlőség, az audiovizuális és egyéb médiatartalom, illetve a regionális (állami) támogatás terén kellene magukba foglalniuk szakpolitikai intézkedéseket."

Az aláírásgyűjtés hivatalosan a kolozvári FUEN-kongresszus keretében, Bonchidán startolt. A polgári kezdeményezésre egymillió aláírást kell gyűjteni, az RMDSZ összesen 250 ezer aláírás összegyűjtését vállalta. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS