2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Louis Vuitton cipőket Erdélyben gyártják. Titokban

2017. június 18. 18:14, utolsó frissítés: 18:40

A Louis Vuitton cipőin azt írja, hogy Made in Italy, de könnyen lehet, hogy ezt csak írja, és a cipőket Erdélyben készítik, legalábbis erre jutott a The Guardian brit napilap nyomozása.


A Guardian szerint a gyár hollétét nagyon titokban tartják, a gyárépületre semmi sincs kiírva, ami arra utalna, hogy ott bárki cipőket készítene, az épület körül meg több őr is van állandóan. A vádak korábban is felmerültek arra nézve, hogy a cég Romániában gyártatja le a lábbeliket, és innen viszik azokat aztán Olaszországba, de ezt a vállalat igazgatója, Bernard Arnault tagadta. Ő egyébként a leggazdagabb francia.

A Guardian viszont most bejutott a gyárba, és megerősítették, hogy heti több ezer, szinte teljesen kész Louis Vuitton cipőt visznek el onnan. A gyár a Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) egy kevéssé ismert leányvállalatának, a Somarestnek a nevén van. Egy francia tévés csapat már megpróbált ide bejutni 2014-ben, de nekik nem sikerült.


A cikk azt írja, amikor az újságírók először próbáltak kapcsolatba lépni a Somaresttel, akkor azonnal letették a telefont, amint a Louis Vuitton név említésre került. Az LV próbálta következetesen letörölni az internetről azokat a nyomokat, amelyek esetleg elvezetnének az épülethez, de a cég alkalmazottainak szelfijei végül segítettek a brit lap újságíróinak eljutni a megfelelő helyszínre, ami pedig a Szeben megyei Nagydisznód (Cisnădie) közelében van. Itt gyártják a sokszor tübb ezer eurót érő cipőket, a cég ugyanis nagy menniységben termel luxustermékeket, és az erdélyi munkaerővel valószínűleg költségeket akartak lefaragni.

Az LVMH 2002-ben nyitotta az első üzemét itt, pár évvel később már heti 1500 pár cipőt gyártottak a Guardian információi szerint. A jelenlegi termelési adatok ugyan titkosak, de egyes elérhető információkból lehet becsülni, e szerint éves szinten százezer pár cipő készülhet Nagydisznódon.

2009-ben a vállalat még egy gyárat indított a környéken, a szintén Szeben megyei Feleken. Itt az információk szerint táskák részleteit gyárthatják.

A Guardian végül elérte, hogy a gyár egy szóvivője szóba álljon velük. Ekkor derült ki, hogy a középvezetőket Franciaországból hozzák, ahogy az alapanyagok is Franciaországból származnak. A cipőket nem fejezik be Erdélyben, a gyártás utolsó szakasza Franciaországban és Olaszországban történik, ezért az EU-s szabályok szerint rá lehet tenni a "Made in Italy" és "Made in France" feliratot a termékekre.
A trükk az, hogy a cipők talpa kerül fel mindig Franciaországban vagy Olaszországban, ez pedig a jelenleg hatályos törvények alapján lehetővé teszi, hogy az egész cipőt olasz vagy francia termékként lehessen eladni.

A szóvivő szerint a gyárukban jobb körülményeket biztosítanak, mint ami Románia hasonló ruhaipari üzemeiben jellemző, ezen kívül szabad az alkalmazottak hétvégéje, fizetik a túlórát és nem használnak mérgező vegyszereketsem Ezt a helyi ellenőrző bizottság is megerősítette, amely szerint nincs semmiféle kifogás a gyárral szemben.

A gyár összesen 734 helyi lakost foglalkoztat, és az átlagos román ruhaipari bért kapják, ami a Guardian szerint 133 euró. Azaz egy alkalmazottnak nagyjából hat hónapot kéne dolgoznia ahhoz, hogy vehessen egy közepes árkategóriájú LV bőrcipőt.

A cikkben meg lett szólaltatva Ioana Ciolacu is, ő az egyik legismertebb hazai divattervező. Szerinte ugyan igaz, hogy ezekkel az árakkal jóval olcsóbb az előállítás, mint máshol az EU-ban, de ez nem jelent rosszabb minőséget. Valamint, hogy nem szabad e hírek hallatán olyan horrortörténetekre gondolni, mint amit Kínából vagy Bangladeshből lehet hallani.

Érdekes adalék, hogy a LV-nak már Bukarestben is van üzlete, ezért könnyen elképzelhető, hogy az ott drágán, francia és olasz termékként kínált cipőket valójában szintén itt gyártják gyártották. (444/theguardian)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS