2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Merkel: a romániai német kisebbségnek híd szerepe van a két ország közötti kapcsolatban

2017. június 19. 16:29, utolsó frissítés: 16:29

A romániai német kisebbségnek híd szerepe van a két ország közötti kapcsolatban, és erre a román államfő a legjobb példa - jelentette ki Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben, a Klaus Johannis államfővel tartott közös sajtóértekezleten.

"A román elnök látogatására akkor kerül sor, amikor a két állam közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 50., a két ország közötti barátsági szerződés megkötésének 25., Románia uniós csatlakozásának 10. évfordulóját ünnepeljük. A romániai német kisebbség híd szerepet tölt be a két ország közötti kapcsolatban, és erre beszédes példa maga a román államfő" - nyilatkozta Angela Merkel.
(agerpres)
A román államfő és a német kancellár közötti egyeztetés a két ország közötti gazdasági kapcsolatokra is kiterjedt, különös tekintettel a digitális technikára. Tárgyaltak továbbá az Európai Tanács e heti brüsszeli üléséről, valamint a romániai reformfolyamatokról, amellyel kapcsolatban a német kancellár köszönetét fejezte ki Klaus Johannisnak "mindazért, amit a román jogállam megerősítéséért tett".

A német kancellár nem kívánt állást foglalni a romániai politikai helyzettel kapcsolatban. "Mi azt szeretnénk, hogy megerősödjön a jogállam Romániában. A kialakult helyzettel kapcsolatban nem szeretnék állást foglalni, ez Románia belügye" - nyilatkozta Angela Merkel.

Merkel arról is beszélt, hogy a kétsebességes Európa elvét néha helytelenül úgy értelmezik, hogy egyes országok nem vehetnek részt bizonyos projektekben. "Minden ország részt vehet az összes projektben, amennyiben teljesülnek a kellő feltételek, tehát nincs szó arról, hogy bármely államot kizárnánk" - szögezte le a német kancellár. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS