2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Orban szerint alkotmányellenes az RMDSZ anyanyelvhasználati törvényjavaslata

2017. június 20. 08:52, utolsó frissítés: 10:07

Ludovic Orban, a PNL elnöke azt nyilatkozta hétfőn a Realitatea tévében, hogy alkotmányellenes az RMDSZ javaslata, amely módosítja az anyanyelvhasználat jogát a közigazgatásban, és hogy a PSD mindent megadna mindenkinek, csak hogy hatalmon maradjon.


"Nem csak arról van szó, hogy csökkentjük a küszöböt 20-ról 10 százalékra, hanem van egy igen vitatható megfogalmazás is: megfelelő számú... nemzetiségű állampolgár. Figyelem! Mit jelent az, hogy megfelelő számú? Ha ezer lakos között van 15, mondjuk, szlovén vagy más anyanyelvű állampolgár, akkor mit csinálunk? Megváltoztatjuk a hivatalos nyelvet vagy a közigazgatás nyelvét? Nem fogadhatsz el egy ilyen módosítást, amelyet utólag értelmezni lehet, s amely lehetővé teszi az ország minden településén, hogy áldozatként állítsák be egyesek magukat. Nem lehet elfogadni! Véleményem szerint ez a szöveg alkotmányellenes, és ellentmond az európai normáknak" - jelentette ki Orban.

Hozzátette: a PSD mindent megtenne, csak hogy hatalmon maradjon.

"Látszik, hogy a PSD az ördöggel is szövetséget kötne, csak hogy hatalmon maradjon. Mindent megadnának mindenkinek, hogy megtartsák a hatalmat" - hangoztatta Orban.

A PNL elnöke azt mondta: a liberálisok nem fogják megszavazni a javaslatot. Orban úgy véli: ilyen fontos törvényeket, amelyek tudomása szerint nem is szerepeltek a bizottságok napirendjén, nem lehet "az idő nyomása alatt" megszavazni.

A képviselőház jogi, emberjogi és közigazgatási bizottsága elhalasztotta hétfőn az RMDSZ által benyújtott törvénytervezet vitáját. A tervezet szerint a helyi hatóságoknak lehetővé kellene tenniük az anyanyelv használatát azokon a településeken, ahol egy kisebbség számaránya eléri a 10 százalékot. Jelenleg ez a küszöb 20 százalék. Kedden folytatják a vitát. A tervezetet a képviselőház tárgyalja elsőnek, a végső döntést a szenátus hozza meg. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS