2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Goţiu: az államelnök-választást vizsgáló bizottságot csak formai okokból hozták létre

2017. június 27. 18:57, utolsó frissítés: 18:57

Mihai Goţiu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora szerint a 2009-es államelnök-választás körülményeit kivizsgáló parlamenti bizottságnak jelentéssel kell befejeznie küldetését. Ez még akkor is így van, ha az a tény, hogy a legfőbb ügyészség lezárta a 2009-es államelnök-választással kapcsolatos bűnügyi eljárást, azt az érzést kelti, mintha a bizottságnak csak "politikai célkitűzése" volna, mégpedig az, hogy a parlament elé idézze Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyészt.


"A legfőbb ügyészség döntése tulajdonképpen azt látszik alátámasztani, hogy a parlamenti bizottságot politikai céllal hozták létre azért, hogy megpróbálja egy kivizsgáló bizottság színe előtt a kamerák elé állítani Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyészt. Noha az ügyészségnek sokkal erősebb eszközei vannak nyomozni, nem találtak semmit. Az e heti üléseket egy sms-sel lemondták és egyelőre nincs hír arról, hogy mikor ül össze ismét a bizottság" - nyilatkozta Goţiu.

Emlékeztetett: az USR már a bizottság megalakulásakor figyelmeztetett arra a veszélyre, hogy olyan helyzet alakulhat ki, amely "azt az érzést keltheti, hogy a bizottságot csak formai okokból alakították meg".

A legfőbb ügyészség áprilisban indított in rem, azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló eljárást az ügyben. Hivatali visszaélés, illetve a választási dokumentumok és jegyzékek meghamisításának gyanúját vizsgálták a Dan Andronic újságíró által nyilvánosságra hozott információk alapján, amelyek szerint az ügyben illetéktelen hatóságok és személyek is beavatkoztak a 2009. decemberi választási folyamatba. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS