2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megakadályozta az RMDSZ annak a cikkelynek a törlését, amely lehetővé teszi az anyanyelv-használatot az egészségügyben

2017. június 28. 17:48, utolsó frissítés: 18:01

”Hosszas tárgyalások eredményeként sikerült megakadályoznunk a képviselőházban, hogy töröljék a páciensek jogállását szabályzó törvény előírásai közül azt a cikkelyt, amely lehetővé tette, hogy egy magyar anyanyelvű orvos magyarul tájékoztassa a pácienst egészségügyi állapotáról” – mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, majd hozzátette, hogy a román pártok képviselői a bevándorlókra hivatkozva tartották szükségesnek a törvény szigorító módosítását és nem voltak tekintettel a Romániában élő kisebbségre. Az RMDSZ közbenjárására módosították az eredeti előterjesztést és elutasították ezt a magyarság számára hátrányos javaslatot.


„Eredetileg a törvény szövege azt írta elő, hogy a pácienseket román nyelven vagy anyanyelvén kötelesek tájékoztatniuk az orvosoknak, amennyiben nem román állampolgárok, akkor egy olyan nyelven amilyet ismer. Ehhez nyújtottak be egy módosítást, amely teljesen törölte az anyanyelvű tájékoztatás lehetőségét. Amennyiben a törvény-módosítás úgy lépett volna érvénybe, ahogyan az a szenátuson első házként átment magyar orvos románul vagy angolul kellett volna beszéljen a magyar beteggel. Az RMDSZ szakpolitikusainak bizottsági tevékenysége alatt, illetve a koalíciós egyeztetéseknek köszönhetően sikerült ezt megváltoztatni és megvédeni az anyanyelv-használatot a páciens és az orvos közötti viszonyban” – magyarázta az alsóházi frakcióvezető-helyettes.

A képviselőház ülésén végül az a változat ment át, amely előírja, hogy a román állampolgárok esetében az anyanyelv, míg külföldi állampolgárok esetében a nemzetközi nyelv az irányadó az orvos és a páciens kommunikációja között. (rmdsz-közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS