2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Grindeanu az alkotmánybírósághoz fordul, amiért nem tartották be a szavazás titkosságát a bizalmatlanságin

2017. június 29. 14:57, utolsó frissítés: 14:57

Az alkotmánybíróságnál panaszolta be Sorin Grindeanu román ügyvivő miniszterelnök csütörtökön a parlamentet, arra hivatkozva, hogy a - kormánya bukását eredményező - bizalmatlansági indítvány elbírálásakor nem tartották be a szavazás titkosságát.

A korlátozott jogkörökkel még hivatalban lévő kormányfő szerint emiatt alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett az államhatalom két ága között. Grindeanu az alkotmánybíróság elnökének írt levelében leszögezte: nem a voksolás eredményének a megsemmisítését kéri, csak arra keres megoldást, hogy a törvényhozók a jövőben megszorítások nélkül, kizárólag a választóik érdekeit és saját meggyőződésüket szem előtt tartva adhassák le voksukat azokban az esetekben, amelyekben a házszabály titkos szavazást ír elő.

Grindeanu előző napi sajtóértekezletén úgy vélekedett: a parlament méltóságán aluli volt az a látvány, ahogyan a pártvezetés döntését végrehajtva a PSD törvényhozói látható módon adták le szavazataikat, ezt pedig - az esetleges "árulók" leleplezése érdekében - folyamatosan ellenőrizték is az urnák mellé kirendelt PSD-s törvényhozók. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS