2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagyszabású felújítási munkálatok zajlanak idén Szatmárnémetiben, elhalasztják az Utcazene Fesztivált

2017. július 01. 18:31, utolsó frissítés: 18:36

Nagyszabású felújítási munkálatokat tervez kivitelezni idén nyáron a szatmárnémeti önkormányzat a város régi és új központjában, illetve a Coposu-sétányon. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere a Transindex-szel közölte, az elmúlt 5 évben a városközpontban egyetlenegy komoly javítási munkálatot sem végeztek, még állagmegőrzésre sem fordított figyelmet az előző városvezetés. Az idei költségvetésből azonban már kiutaltak pénzeket a felújításokra, amelyek már el is kezdődtek.

Az új központban hozzákezdtek a 40 éves beton térkövek cseréjéhez. Ebben a munkafázisban a teret nem alakítják át teljesen, viszont új burkolat kerül a térre vezető, leromlott állapotú gyalogos bekötőutakra, sétányokra, amelyeken már járni is alig lehet."Az új központ szocreál arculatát is szeretnénk megváltoztatni, ez viszont a domináns épületek (Közigazgatási Palota, Szakszervezetek Művelődési Háza, Szamos áruház, tömbházak) miatt nem egy könnyű feladat, műépítészek bevonásával képzeljük el az arculatváltást. Európai finanszírozásból tervezzük az átalakítását, ebbe a koncepcióba fog integrálódni a tervezett gyalogoshíd a Szamoson, amely az Október 25. teret köti majd össze a Szamos másik oldalán épülő bevásárlóközponttal. Ehhez a projekthez az ingatlanfejlesztő 100.000 euróval járul hozzá" - mondta Kereskényi Gábor.

A Coposu sétány járdáját és bicikliútját teljesen felújítják, a régi elkopott és megrongálódott aszfalt helyére térköves felület kerül.

Mi a terve az önkormányzatnak a "Gyuszi-gödörrel"?

A szatmárnémeti polgármester szerint a Coposu sétány "Gyuszi-gödörként" ismert rendezvényterének 2012-2016 közötti teljes elhanyagolása oda vezetett, hogy az egykori építészeti díjnyertes projekt mára balesetveszélyes lett.

"Nem változtatunk a rendezvénytér funkcionalitásán, hanem a fa burkolatot egy modern, időtálló és karbantartást nem igénylő borítással fogjuk kicserélni, ez a WPC (wood-polymer composite), amelyet több európai város közterein, rendezvényterein lehet látni. Csúszásmentes, az eredetihez hasonló erezetű modellt fogunk használni" - mondta a polgármester.

A felújítások sorrendjének megállapításakor a városvezetés azt vette figyelemben, hogy melyek azok a munkálatok, amelyek már nem halaszthatók el, illetve, amelyekre a város lakosságának a leginkább szüksége van.

"Azokkal a részekkel kezdtük, amelyeken a legnagyobb az áthaladó gyalogosforgalom illetve a legrosszabb állapotban vannak. Több mint három évig nem volt a városnak útkarbantartási és -javítási keretszerződése, ezért idén tavaszra már rengeteg járda vált használhatatlanná. Annyira elhanyagolt a város, hogy a munkálatok egész nyáron zajlanak majd a központban, de a város több negyedében is. Az idei munkálatok fedezésére 25 millió lejes keretösszeget határoztunk meg, a 2015-2016-os nullához képest ez óriási összeg, ezt a ritmust a következő három évben is szeretnénk tartani" - mondta Kereskényi.

A munkálatok miatt szeptemberben tartják az Utcazene Fesztivált

A polgármester elmondta, idén számos új rendezvényt terveznek, illetve a már több éve megszervezett rendezvények színvonalát emelni szeretnék.

"A szervezők éppen ma, július 1-jén jelentették be, hogy szeptember 15-17 között tartják meg idén az Utcazene Fesztivált. Július 28-30 között viszont a TIFF Karaván vendégeskedik Szatmárnémetiben, az új központban állítják fel a vetítővásznat.

"A rendezvényszervezők is megértik ezt a helyzetet, a szatmáriak pedig örülnek annak, hogy több évnyi elhanyagolt állapot után megszépül a városközpont" - sommázott a polgármester. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS