2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Facebookon üzent a kolozsvári melegjogi aktivista színésznő, akit a csendőrök előállítottak: „nem vagyok jól”

2017. július 02. 14:09, utolsó frissítés: 17:32

Oana Mardare színésznő, akit előállított a csendőrség szombaton egy nyilvános esemény megzavarásának vádjával, Facebook-oldalán egy nyilvános bejegyzésben közölte, hogy mennyire nem érti, miért kapott a gyűlöletet és diszkriminációt terjesztők tüntetése helyet a főtéren, míg a szeretet és emberi jogok mellett kiállókat elrejtették a Szamos melletti, félreeső utcába, hogy senki se láthassa őket.

Oana Mardare-t rendbontás miatt állították elő a csendőrök szombaton, Kolozsváron, mert úgy ítélték meg, hogy megzavarta a Noua Dreapta melegellenes felvonulását.

A kolozsvári nő, akiről kiderült, hogy Oana Mardare, a Reactor színházi egyesület vezetője, szombaton délelőtt az LMBTQ-jogi felvonuláson vett részt, és a felvonulás #spunedrept jelszavával feliratozott pólóban jelent meg a "hagyományos családért és a normalitásért" tüntetők között.

"Nem, nem vagyok jól. Nem értettem semmit abból, ami ma történt. Attól a pillanatól kezdve nem értek semmit, amikor kiemeltek a tömegből mert egy közterületen nyugodtan és békésen elmondtam a véleményem. Tulajdonképpen ez az alapproblémám: sok mindent nem értek azokból a dolgokból, amelyek körülöttem zajlanak. Nem értem például azt sem, hogy miért voltam ma egy szolidaritás-menetelésen a Szamos-parton, ahol senki sem lát, elrejtve azoknak a kolozsváriaknak a szeme elől, akiket zavarhat néhány száz, a szeretetért és emberi jogokért felvonuló személy.

Azt sem értettem, hogy miért adtak mindenféle probléma nélkül felvonulási engedélyt az Avram Iancu téren egy olyan megnyilvánulás számára, ahol a gyűlölet és a diszkrimináció uralkodott. Azt sem értem, hogy én, mint állampolgár miért nem hallgathatok meg egy másik állampolgárt és nem javíthatom ki a téves kijelentéseit. Nem értem, hogy engem, mint állampolgárt miért visznek el erőszakkal a közterületről, annak ellenére, hogy megígértem, elmegyek önszántamból, mihelyt lejár az esemény, ahol azért szeretnék maradni, mert nem értem hogyan gondolkodnak, és őszintén meg szeretném érteni. Azt sem értem, hogy a csendőrség miért agresszív egy olyan személlyel, aki az agressziónak még jelét sem mutatja. Miért vádolnak azzal, hogy erőszakos vagyok akkor, amikor nem vagyok erőszakos, miért mondják, hogy alkoholt fogyasztottam, amikor nem tettem ezt és miért mondják, hogy lázadást szítok, amikor erről szó sem volt. Nem akartam cirkuszt, nem akartam forradalmat vagy figyelmet, nem akartam bátor lenni. Viszont meg akartam nézni, hogy hány ember volt az Avram Iancu téren, meg akartam hallgatni, hogy milyen diskurzust találnak alkalmasnak arra, hogy a város központjában elhangozzék. Azonban megengedtem magamnak azt, hogy ne értsek egyet. A központ központjában...és ezt nem tartják odavalónak. Nem vagyok jól, nem számítottam arra, hogy ez megtörténhet velem. A következő napokban, ahogy most is, szomorúbbnak, és a meg nem értett dolgok között (még inkább) elveszettnek fogom érezni magam. Köszönöm mindenkinek, aki szolidáris a szomorúságommal" - írta Facebook-oldalán a színésznő.

A csendőrség ugyancsak a Facebookon közölte álláspontját az esettel kapcsolatosan. Azt állították, hogy a nő védelmében vették körül és kísérték ki a térről a csendőrség autójához, mert úgy ítélték meg, hogy a tüntetők bántalmazhatják.

(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS