2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Novák Csaba Zoltán: a pedagógusokkal és a szülőkkel közösen kell megoldásokat találni az oktatási intézményrendszert érintő változásokra

2017. július 11. 16:05, utolsó frissítés: 16:05

Az idei parlamenti ülésszak egyik legnagyobb megvalósítása, hogy ezentúl sajátos tanterv alapján készített speciális, könnyebb tételekből tanulhatnak és vizsgázhatnak román nyelvből a képességvizsgázók és érettségizők. Továbbá megoldottuk a történelmi magyar egyházak lelkészképzőinek állami finanszírozását, és újból állami támogatásban részesül a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet. Az elkövetkezendőkben is az a célunk, hogy a készülő új tanügyi törvényben megőrizzük az idén elért eredményeket, és ezeket a minőségi oktatást garantáló módosításokkal egészítsük ki” – mutatott rá Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ Maros megyei szenátora a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége által szervezett Bolyai Nyári Akadémia keretében zajló pedagógus továbbképzőn. Az eseményen jelen volt az RMDSZ oktatásügyekért felelős államtitkára, Kovács Irén is.

Az idei Bolyai Nyári Akadémia témája a játékos tanulás, amelyen Erdély különböző területeiről több mint száz pedagógus vesz részt. Novák Csaba Zoltán, a szenátus oktatásügyekért felelős bizottságának alelnöke köszöntő beszédében hangsúlyozta: az RMDSZ már a kezdetektől támogatta az RMPSZ szakmai tevékenységét, és mindig figyelmet fordít az erdélyi magyar közösség oktatási intézményrendszerére, valamint ennek minőségi tartalommal való kitöltésére.

Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ szenátora azon törekvésről is beszélt hozzászólásában, hogy a pedagógus társadalommal, illetve a szülőkkel közösen megoldásokat kell találjanak az erdélyi magyar közösség oktatási intézményrendszerét érintő változásokra, kihívásokra.

Az RMPSZ 1991-től tevékenykedik a magyar nyelven történő tanításért, a minőségi oktatásért és nevelésért a romániai közoktatás minden szintjén. Az RMDSZ és a Communitas által is támogatott, és szakmai partnereként számon tartott szövetség célja a romániai tanügyi rendszer demokratizálási folyamatában való aktív részvétel, valamint a magyar tannyelvű oktatásban érintettek érdekeinek, álláspontjainak képviselete. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS