2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miniszter: meg kell érteni, hogy az erdő nem csak pénzforrást jelent

2017. július 19. 12:49, utolsó frissítés: 12:49

Románia még mindig küzd az illegális fakitermeléssel, azonban az elmúlt években csökkent ennek mértéke. Az évi 8,8 millió köbméterről 400.000 köbméter/éves kitermelésre csökkent az illegális fakivágás mértéke, nyilatkozta Doina Pană vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter.

A szaktárca vezetője szerint az erdőradar informatikai rendszer segítségével négymillió köbméternyi fa törvénytelen kivágását előzték meg. A 2016-ban elindított erdőfelügyelő portál kiegészítésre szorul, hogy bebizonyíthassa hatékonyságát, magyarázta az AGERPRES hírügynökségnek adott interjújában a miniszter.

Doina Pană arról is beszélt, hogy a következő időszakban még jobban visszaszorítanák az illegális fakitermelés mértékét, "nagyon magasra tettem a mércét, egyesek azt mondanák, hogy utópikus, de megvalósítható szerintem, teljesen megszüntetnénk az illegális fakivágásokat".

Az erdőgazdálkodási miniszter szerint az elmúlt időszakban meghozott intézkedések mellett az erdészeti személyzet statútumának módosítására is szükség van, "vagyis ha valaki nem végzi a munkáját, tűnjön el a rendszerből, aki jól végzi, azt jutalmazzuk. Nem normális, hogy egy erdész, akinek óriási területet kell felügyelnie és ezért az erdőben kell laknia, 1.000 lejes havi bért kapjon, miközben egy fa, amelyet kivágnak, a fizetésének többszörösét éri. (...) Egy olyan rendszerről beszélünk, amelyben sok jóindulatú ember dolgozik és egyesek még az életüket is adták a famaffia elleni harcban, négy halott és 500 sebesült személyről tudunk. Szeptember elsejéig benyújtok egy tervezetet az erdészeti személyzet statútumának módosításával kapcsolatban, és reményeim szerint december elsejéig el is fogadhatja a parlament" - jelentette ki Doina Pană.

A tárcavezető szerint az emberek hozzáállásán is változtatni kell ahhoz, hogy megszűnjön az illegális fakitermelés jelensége az országban. "Az emberek mentalitásán kell még változtatnunk. A románoknak meg kell érteniük, hogy az erdő nem csak pénzforrást jelent, hanem társadalmi és ökológiai hatásai vannak. Az erdő az élet forrása és lényegében az erdő segít abban, hogy elkerülhessük a katasztrofális árvizeket, tehát nem akármilyen áruról beszélünk" - szögezte le a miniszter.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS