2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Toró Tusványoson: többet vártunk Johannistól egy emlékbe hagyott román zászlónál

2017. július 19. 13:52, utolsó frissítés: 18:09

Szerda délelőtt hivatalosan is megnyitották a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort – ismertebb nevén Tusványost. A megnyitón jelen volt és felszólalt Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke is, aki kijelentette: a szabadegyetem léte egyértelmű sikerként értelmezhető, az azt alapítók pedig immár 28 éve következetesen kiállnak a kezdetekben megfogalmazott értékek mellet.

A Néppárt politikusa kitért Klaus Johannis székelyföldi látogatására is, megjegyezve: megteremtődhet annak reménye, hogy az államfő moderátora lesz a román-magyar párbeszédnek, ugyanakkor többet vártak tőle, mint egy emlékbe hagyott román zászlót.

A Néppárt politikusa elmondta: Tusványos alapítói két nappal ezelőtt – közel százan – találkoztak és hitet tettek a mellett, hogy a 28 évvel ezelőtt vállalt munkát folytatják az elkövetkezőkben is. „Amikor Európa tartópillérei recsegnek-ropognak és amikor a térség geopolitikai tektonikus lemezei egymásnak feszülnek, jó tudni, hogy léteznek a Tusványoshoz hasonló biztos pontok” – mondta Toró utalva a szabadegyetem idei mottójára.„Tusványos a mi sikerünk, mindazoké, akik 27 évvel ezelőtt mertek nagyot álmodni. Sikerként értelmezhető az is, hogy szabadegyetemünk mind a mai napig a párbeszéd fóruma tudott maradni, s örülünk annak, hogy idén egyre többen tartanak velünk olyanok is, akik a korábbi években – a tiltás miatt, vagy épp önszántukból – nem vehettek vagy nem vettek részt táborunkban” – mondta Toró. A politikus megköszönte a munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy idén immár 1 millió állampolgárságot kérvényező határon túli magyarról beszélhetünk, s külön kiemelte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által működtetett Demokrácia-központok munkáját, melyek az erdélyi honosultak kétharmadának segítettek az iratok összeállításában.

„A mi sikertörténetünk az is, hogy mindazok az európai állampolgári kezdeményezések, melyekről Tusványoson kezdtünk el először beszélgetni, lassan beérnek: a FUEN által képviselt Minority SafePack-et – melyet a Néppárt kezdeményezésére az Európai Szabad Szövetség (EFA) is támogat – itt kell megemlítenünk, csakúgy, mint a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését” – jelentette ki a Néppárt ügyvezető elnöke.

Klaus Johannis székelyföldi látogatása kapcsán Toró kijelentette: nem véletlen, hogy az államfő Tusványos hivatalos megnyitója előtt egy nappal látogatott el a régióba, s ez is a szabadegyetem sikereként könyvelhető el. „Szilágyi Zsolt, a Néppárt elnöke, néhány nappal ezelőtt levelet írt Klaus Johannisnak, a tegnapi találkozó pedig ennek a levélnek a szellemében zajlott. Bár az államfő nyilatkozatai túl sok optimizmusra nem adnak okot, mégis megteremtődhet annak reménye, hogy Klaus Johannis moderátora lesz a román-magyar párbeszédnek. Ugyanakkor fontos megjegyeznünk: figyelembe véve, hogy az államfő jelentős erdélyi magyar támogatással nyerhetett választást, többet vártunk volna tőle, mint egy emlékbe hagyott román zászlót” – jelentette ki Toró T. Tibor. (közlemény)

TUSVÁNYOS 2017

» Biztos pont mottóval szervezik meg az idei Tusványost

» Toró Tusványoson: többet vártunk Johannistól egy emlékbe hagyott román zászlónál

» Sándor Krisztina: Tusványos egy folyamatosan bővülő család és értékközösség

» Semjén korrektnek és pozitívnak tartotta Johannis székelyföldi látogatását

» Korodi Attila Tusványoson: az erdélyi magyarok abban érdekeltek, hogy Washington figyelemmel kövesse Románia kisebbségpolitikáját

» A településekre bejáró nagyvadak problémájáról is vitáztak Tusványoson

» Gúzsba kötött többnyelvűség - a székelyföldi anyanyelvhasználatról beszélgettek Tusványoson

» Miklós Edit: győztesként szeretnék visszajönni az olimpiáról

» Porcsalmi Tusványoson: már két tinédzser egy-egy okostelefonnal és szélessávú internet-hozzáféréssel meg tud szorongatni egy polgármestert

» Korodi Tusványoson: az erdélyi magyarok nem kérnek mást, mint a Gyulafehérvári Nyilatkozat gyakorlatba ültetését

» „Ilyen mértékű nemzetközi összefogásra talán még sosem volt példa”

» Semjén Tusványoson a román-magyar viszonyról: nem a mi készülékünkben van a hiba

» Köldökzsinór program: a határon túli magyar anyák is egyszeri támogatást kapnak a magyar kormánytól

» Magyarország helyett egyre inkább Nyugat-Európát választják az erdélyi magyar fiatalok

» „Nem iskolák, hanem a kisebbségi magyar oktatás van veszélyben”

» Szilágyi Zsolt ma Tusnádon melegaktivistának nevezte Porcsalmi Bálintot

» Tusványosi Orbán-beszéd percről percre

» Facebookján kért elnézést a tusványosi tüntetőt lerángató fotós

» Csép Andrea sajnálatosnak tartja, hogy senki sem lépett fel a tusványosi bántalmazó férfival szemben

» Erdélyi magyarok erdélyi magyarokat vernek olyasmiért, ami nem rájuk vonatkozik

» Szijjártó: nem kap több megbízást a konzulátustól a hajtépő fotós

» Tusványosi incidens: engem leginkább az emberek reakciója szomorít el

» Ha Erdélybe jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat

további közviták »

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS