2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Semjén korrektnek és pozitívnak tartotta Johannis székelyföldi látogatását

2017. július 19. 14:07, utolsó frissítés: 14:07

Korrektnek és pozitívnak tartja Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes Klaus Johannis államfő kedden tett székelyföldi látogatását - erről a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) szerdai megnyitóján beszélt a magyar kormány képviselője.

Semjén Zsolt szerint értékelendő, hogy amikor az államelnök hivatalos látogatást tett Székelyföldön, állva hallgatta végig a székely himnuszt, és az is fontos, hogy Johannis elfogadta az ajándékba kapott székely zászlót, amit Románia lobogójával viszonzott, ő maga pedig a "csere" szót használta erre a gesztusra.

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy elindult egyfajta párbeszéd az autonómia elfogadtatása tekintetében. Az elnök ugyanis csak az etnikai autonómiát nyilvánította nemkívánatosnak, amelyet a magyarság nem is követelt. A Iohannis által is támogathatónak nevezett regionális autonómia viszont nagyon közel áll ahhoz a területi autonómiához, amelyet Székelyföld számára kérnek a székelyek - mutatott rá Semjén Zsolt.

Felhívta a figyelmet: a magyarság sosem kért olyan autonómiát, amire nem létezne precedens az Európai Unióban, ugyanakkor nem fogadhatja el, hogy a magyaroknak nem jogosultak azokra a jogokra, amelyekre más uniós állampolgárok igen.

"Ha elfogadnánk azt, hogy léteznek olyan jogok az EU-ban, amelyek más nemzeteknek, nemzetrészeknek jár, a magyarságnak vagy a székelységnek nem jár, akkor azt fogadnánk el, hogy másodrangú uniós polgárok vagyunk, pedig nyilvánvalóan nem így van" - hangoztatta Semjén Zsolt.

Az Erdély és a Román Királyság egyesülését kimondó 1918-as Gyulafehérvári román nemzetgyűlés közelgő centenáriumára utalva úgy fogalmazott: ez a magyarságnak "tragikus dátum", a románságnak pedig öröm, nemzeti identitásuk alapja. Ezzel kapcsolatban azt kérte a románoktól, "tanulmányozzák és fogadják el" a történelmi dokumentumot, mert a magyarok semmi mást nem kérnek tőlük, csak amit száz éve szabad akaratukból megígértek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS