2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az USR a részmunkaidős adózás megtámadását kéri a nép ügyvédjétől

2017. július 25. 09:12, utolsó frissítés: 09:12

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) levélben fordult a nép ügyvédjéhez, amelyben azt kéri, hogy támadja meg az alkotmánybíróságon azt a kormányrendeletet, amely módosítja a részmunkaidőben végzett munka adózását.

"Minthogy a nép ügyvédje az egyetlen intézmény, amely megtámadhatja az alkotmánybíróságon a kormány határozatai, azt kérjük, hogy ezt tegye meg azért, hogy megakadályozza a kormányt, hogy olyan hatásköröket sajátítson ki, amelyek a törvények és az alkotmány szerint nem illetik meg" - írja az USR által az AGERPRES hírügynökségnek küldött közleményben.

Az USR szerint az a kormányrendeletet, amelynek értelmében a részmunkaidős alkalmazottak után is legalább a bruttó minimálbérnek megfelelő társadalombiztosítási- és egészségbiztosítási járulékot kell befizetnie a munkáltatónak, visszaélés a munkáltatóval szemben.

A levél aláírói, Silviu Dehelean és Claudiu Năsui szerint a kormány már azzal is megsértette az alkotmányt, hogy egy organikus törvényt (az Adótörvénykönyvet) egyszerű rendelettel módosította.

Az USR úgy véli: sérül az alkotmány 45. cikkelye is, amely szerint garantált a "a személyek gazdasági tevékenységhez, szabad kezdeményezéshez való hozzáférése". (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS