2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

600 gyermek nincs beoltva kanyaró ellen Kovászna megyében

2017. július 26. 09:16, utolsó frissítés: 09:17

A Kovászna megyei hatóságok 600 olyan gyereket azonosítottak, nagy részük vidékit, akik nincsenek beoltva kanyaró ellen. A szakemberek úgy döntöttek, hogy hét oltóközpontot hoznak létre a megyében.

Dr. Sántha Ferenc, a Kovászna megyei egészségügyi igazgatóság járványtani főorvosa azt nyilatkozta, hogy a városi környezetben élő egy éves gyerekek 98 százalékát beoltották kanyaró ellen, a beoltott vidéki gyerekek aránya valamivel gyengébb, 87 százalék, ám ezek a számok ötéves korra romlanak, mert többen közülük nem kapták meg az emlékeztető oltást.

"Itt mindig jól álltunk a védőoltásokkal, csak az utóbbi időben jelent meg ez az oltást elutasító álláspont. A 98 százalékos védettség az egyévesek körében nagyon jónak mondható, igaz vidéken ez csak 87 százalék. Elvben, 95 százalékos oltottsági arány alatta alakulhat ki járványveszély, még akkor is, ha ez nagyon lassan terjed. Ötéves korban nálunk is ez a helyzet: városon 89, vidéken 88 százalékos az oltottság. Ez főleg az elmulasztott emlékeztető oltások miatt alakult ki" - magyarázza a főorvos.

Sántha szerint a megye hét településén, ahol - főleg a roma lakosság körében - alacsony az oltottsági arány, oltóközpontokat állítanak fel.

"Egész konkrétan 605 gyerekről tudunk, akik biztosan nem kapták meg az oltást. Ott hozunk létre oltóközpontokat, ahol nagyobb gond merül fel: Sepsiszentgyörgyön az Őrkőn, továbbá Hídvégen, Nagyborosnyón, Előpatakon, Zágonban, Zabolán és Sepsikőröspatakon, ahol az említett 605 gyerekből 412-t meg kellene találnunk. A többiek mintegy 90 családorvosnál vannak elszórva, őket megkértük, hogy segítsenek az oltások bepótlásában. Tapasztalatom szerint, ha kiszállunk a helyszínre, be lehet oltani a gyerekeket és ezzel gátat lehet vetni a járvány terjedésének" - mondta Sántha Ferenc.

A szakember szerint azok a felelősek a járványért, akik "tudatlanságból, vagy ilyen-olyan meggyőződésből" elutasítják az oltást.

"A kanyaró a legveszélyesebb járvány, ami az utóbbi időben felütötte a fejét. A statisztikák szerint ezer megfertőződött betegből egy meghal. A védőoltás ingyenes, és ha voltak is kisebb fennakadások az utóbbi időben, ezt még be lehet pótolni" - jelentette ki Sántha Ferenc. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS