2021. szeptember 22. szerdaMóric
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nagy ugrás a Szamosba: Baranyi Krisztina akciója az Unicarm vízszennyezése ellen

2017. július 29. 18:55, utolsó frissítés: 19:12

Nagy ugrás a Szamosba címen tartottak szombat délelőtt figyelemfelkeltő akciót Szamossályiban a vetési Unicarm vízszennyezése ellen. A tiltakozó akció szervezője Baranyi Krisztina volt, a magyarországi Együtt párt képviselője, aki két és fél hónappal ezelőtt már megkongatta a vészharangot a vetési hús és tejfeldolgozó üzemnél a Szamosban mért magas szennyezettségi értékek miatt. Amint a helyszínen megtartott sajtótájékoztatójából kiderült, az elmúlt hetek fokozott ellenőrzései ellenére az Unicarm továbbra is tisztítatlanul engedi az állati és egyéb szerves maradványokkal terhelt szennyvízét a folyóba.

Például egy mútheti mintavétel során gyűjtött anyagot a vízügyi labor már nem is folyadékként, hanem csak iszapként tudott kielemezni. Mindeközben a környezetvédelmi hatóságok tétlenül nézik, amint tönkreteszik két folyó élővilágát, mert a Szamos révén a Tisza is érintett - fejtette ki a képviselőnő. Baranyi Krisztina a két ország kormányának felelős fellépését sürgeti és a vetési gyár beázárását kéri az illetékes szervektől, valamint felhívja a lakosság figyelmét, hogy bojkottálják az Unicarm termékeit, se Magyarországon és se Romániában ne vásároljanak belőle.
A sajtótájékoztató után a párt képviselői mellett a Szamos sorsáért aggodó civilek védőruhában, védőszemüvegben és gumikesztyűben sétáltak be a Szamosba és merítkeztek meg a masszív szennyezés következtében nem túl hívogató habokban. A nemzetközi Big Jump mozgalom a folyók, általánosan a vizes élőhelyek rossz állapotára kívánja felhívni a figyelmet. Egy másik fontos célja, hogy szorosabb kapcsolat alakuljon ki az folyóvizek és a környékükön élő emberek között. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS