2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megbírságolják azokat a szülőket, aki elutasítják az oltásról való tájékoztatást

2017. július 31. 14:21, utolsó frissítés: 14:26

Az új oltástörvény értelmében azok a szülők részesülnek majd bírságban, akik elutasítják a vakcinákkal kapcsolatos tájékoztatást, nem azok, akik megtagadják gyermekük beoltását - nyilatkozta hétfőn az egészségügyi miniszter.

Florian Bodog rámutatott, a miniszter, a minisztériumi alkalmazottak, a megyei egészségügyi igazgatóságok és a gyermekek beoltásáért felelős minden más intézmény illetékesei esetében bírságot ír elő a törvénytervezet arra az esetre, ha mulasztáson érik őket. "A szülőknek akkor kell büntetést fizetniük, ha elutasítják, hogy részt vegyenek a munkacsoport ülésén, a háziorvossal való találkozón, amelyen tájékoztatnák az oltásokról. Gyakorlatilag tehát a szülőnek jogában áll elutasítani gyermeke beoltását, de vállalnia kell ezért a felelősséget" - magyarázta Bodog.

A tárcavezető megerősítette, hogy több tízezer lejes büntetéseket is előír a tervezet, "ezek azonban azokra a szülőkre szabhatók majd ki, akik nem hajlandók részt venni a tájékoztatásokon, nem pedig azokra, akik megtagadják gyermekük beoltását".

A törvénytervezetet elküldték az illetékes minisztériumoknak is jóváhagyásra, majd közzéteszik azt - tette hozz Florian Bodog. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS