2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Olyan vonatszakaszt avatott a közlekedési miniszter, ahol lassabbak a vonatok, mint 80 éve

2017. augusztus 02. 15:35, utolsó frissítés: 15:35

Bírálatok kereszttüzébe került Răzvan Cuc közlekedési miniszter, miután részt vett az Osztrák-Magyar Monarchia idején megépített 21 kilométeres erdélyi vasúti szakasz helyreállításának felavatásán, ahol a járatok 35 kilométer/órás sebességgel közlekednek.


A szóban forgó szakasz az erdélyi Beszterce-Naszód megyében Kisilvát (Ilva Mica) Óradnával (Rodna Veche) köti össze. A 21 kilométeres pályát az üzembe helyezett, Kék Nyílnak nevezett motorvonat 49 perc alatt teszi meg.

A nagyberuházásokat nyomon követő Pro Infrastruktúra Egyesület felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a miniszter részt vett egy ilyen avatóünnepségen, ahol lényegében egy "lepusztult és rossz állapotban" levő vasúti szakaszt nyitottak meg ismét a forgalom előtt.

Négy éve nem közlekedett ott vonat, mert 2013-ban egy magáncég már nem tartotta gazdaságosnak a járat fenntartását. Most a CFR helyezett üzembe járatot a helyi lakosság kiszolgálására.

Az egyesület szerint megengedhetetlen, hogy a miniszter az állomásokra "kivezényelt" lakosok jelenlétében "avatta fel" a vasúti szakaszt. Felidézik, az Óradna és Kisilva közötti távolságot 1939-ben 37 perc alatt tette meg a vonat, most viszont 49 percet megy, ami az egyesület szerint jól tükrözi a pálya állapotát.

Az Adevarul megemlítette, hogy a szóban forgó vasutat a magyar állam építette mintegy 130 évvel ezelőtt, fontos volt ugyanis, hogy az akkor bányatelepülésnek számító Óradna be legyen kötve a vasúti hálózatba.

A Ziarul Financiar gazdasági napilap szerdán arról írt, hogy Románia a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban még egyetlen eurót sem tudott lehívni a rendelkezésére bocsátott, 6,94 milliárd eurós keretből nagy infrastrukturális beruházásokra, mert az irányító hatóságot nem akkreditáltatták Brüsszelben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS