2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elfogadta a kormány az oltástörvény tervezetét

2017. augusztus 10. 09:29, utolsó frissítés: 09:29

Elfogadta szerdán a kormány a lakosság beoltásáról és az oltások finanszírozásáról szóló törvénytervezetet, tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget a kormány közleménye.


A közlemény szerint a román állam finanszírozza és szervezi meg Romániában a népesség beoltását, ugyanakkor a lakosság számára hatékony és biztonságos vakcinákat biztosít, amelyeket a törvényeknek megfelelően engedélyeztek.

A tervezet szerint kötelező beoltani a gyerekeket azon oltásokkal, amelyek a nemzeti oltási naptárban szerepelnek, és azokkal a vakcinákkal is, amelyek különleges járványok esetén szolgálhatják a betegség terjedésének megelőzését.

Az oltásokat kötelező beadatni: gyerekek számára; járvány esetén megelőzésképpen vagy a betegség terjedésének fékezése érdekében; az állami és magánkórházakban dolgozó személyzet számára; más közintézményekben és magánegységekben dolgozók számára, akik sok emberrel érintkeznek, ezért könnyebben elkaphatnak bizonyos ragályos betegségeket és tovább adhatják több személynek is.

A gyerekek beoltásáért a szülők, a gyám vagy a gyermek felügyeletét biztosító személy felel - írja a kormány közleménye.

A kötelező oltások esetében a beleegyezést egyértelműnek veszik, az oltás elutasítását írásban kell jelezniük a szülőknek.

"Amikor egy gyereket beíratnak egy közösségbe, az intézmény köteles egy családorvosi igazolást kérni a gyerek oltásairól. A gyerekeknek torokgyík, tetanusz, szamárköhögés, kanyaró, rózsahimlő, mumpsz és B-típusú hepatitisz elleni oltásokkal kell rendelkezniük" - tájékoztat a közlemény.

A tervezet szerint a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak oltási bizottságokat kell létrehozniuk.

A kormány szerint a felelősségtudat növelése és a hatáskörök felvállalása érdekében a törvénytervezetben "korrekt és méltányos büntetéseket" határoztak meg az oltási folyamatban részt vevő szereplők számára, így az egészségügyi minisztérium, az Országos Egészségügyi Intézet (INSP), a megyei közegészségügyi igazgatóságok, az oktatási intézmények, a gyermekvédelmi igazgatóságok, az oltásokat beadó egységek, a szülők vagy gyámok, az oltásokat előállító és forgalmazó vállalkozások számára is.

A közlemény szerint a román állam az egészségügyi minisztériumon keresztül vállalja a mellékhatások diagnosztizálását és kezelését, a hosszútávú ellenhatásért kárpótlást fizetnek, ha bebizonyosodik az oltás és a kialakult betegség közötti összefüggés.

A törvény alkalmazási módszereit a hivatalos közlönyben való megjelenést követő 12 hónapban fogadják el.

A jogszabály 2018. január 1-jétől léphet érvénybe. A törvénytervezet parlamenti elfogadásra vár. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS