2021. június 21. hétfőAlajos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tüntetéssel fenyegetőznek a diákok

2004. március 12. 17:20, utolsó frissítés: 17:20

Elégedetlenek az ifjúsági törvénnyel és az ősszel aláírt protokollum be nem tartásával az egyetemisták. Tavaly a tanügyminisztérium aláírta ugyan az iratot, amely véget vetett a diáksztrájknak, de nem tartotta be azt – állítja Nicu Banicioiu, a Román Egyetemisták Szövetsége (USR) elnöke, ezért újabb tiltakozást helyeznek kilátásba.


A fiatalokat főként az zavarja, hogy az ifjúsági törvénytervezet egyik változatába sem kerültek be javaslataik. Daciana Sarbu, az országos ifjúsági hivatal elnöke és a tanügyminisztérium is külön tervezetet dolgozott ki, és most mindkét szerv azt állítja, az egyetemistákkal közösen dolgozták ki a tervezeteket. A diákszervezeti vezető elismeri ugyan, hogy megbeszéléseket folytattak, de ezek nem jártak eredménnyel.

Az USR, amely azt állítja, hogy az állami oktatásban részesülő 457.000 diák közül 260.000-et képvisel, azt is sérelmezi, hogy az étkezdékre és bentlakásokra ígért összegeket sem hagyták jóvá. "Az egyezményt nem tartották be, és az utcára fogunk vonulni" – figyelmeztet Marian Rujoiu, az ASUB elnöke. Az ország második legnagyobb diákszervezete, az ANOSR arra hívja fel a figyelmet, hogy az ifjúsági törvény más szervezetek rovására előnyben részesíti az Ifjúsági Kezdeményezéseket Támogató Országos Ügynökséget. Hozzáteszik: az ügynökség eddig sem támogatta a diákszervezetek kezdeményezéseit. (evenimentul zilei)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS