2021. október 26. keddDömötör
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az igazságszolgáltatási törvények módosításáról tárgyalt a miniszterelnök és az igazságügyi miniszter

2017. augusztus 23. 20:31, utolsó frissítés: 20:31

Az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvény módosításáról tárgyalt szerdán délután Mihai Tudose miniszterelnök Tudorel Toader igazságügyi miniszterrel - mondták el az AGERPRES hírügynökségnek kormányközeli források.


A találkozóra azt követően került sor, hogy Mihai Tudose miniszterelnök arra kérte a kormányülés elején Tudorel Toader igazságügyi minisztert, hogy nagy gonddal kommunikálja az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosításának tervezetét, hogy mindenki számára világos legyen, "egyelőre mindenki a helyén marad, azzal a mandátummal, amellyel megbízták, az, aki megbízta".

"Kérem, hogy nagy gonddal kommunikálja az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosításának tervezetét, mert már most vannak hangok, miszerint ma estig mindenkit leváltunk, akit más nevezett ki... Erről nincs szó. Egyelőre mindenki a helyén marad, azzal a mandátummal, amellyel megbízták, az, aki megbízta" - mondta Tudose a kormányülés elején.

A maga során Tudorel Toader azt hangsúlyozta, hogy az új előírásokat a törvény életbe lépése után alkalmazzák.

"Az igazságügyi miniszter mai javaslatai támadást jelentenek a jogállam, az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupcióellenes harc ellen" - jelentette ki Klaus Johannis.

Az államfő szerint Romániát jelenleg kedvezően ítéli meg a nemzetközi közösség és hátrányosan érintené az országot, ha "visszatérnénk a régi gyakorlathoz, hogy nyomást gyakoroljunk az igazságügyre".

"Ez homlokegyenest szembe menne azokkal a vállalásokkal, amelyeket Románia az Európai Unióhoz való csatlakozáskor tett, és meghatározatlan ideig fenntartaná az együttműködési és ellenőrzési mechanizmust (MCV)" - vélte az elnök.

Tudorel Toader szerdán jelentette be, hogy a módosító javaslatok egyike szerint, a főügyészeket, az igazságügyi miniszter javaslatára, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács nevezi ki és ebben a procedúrában nem vesz részt az állam elnöke. Egy másik módosítás az igazságügyi minisztérium alárendeltségébe vonná az Igazságszolgáltatási Felügyeletet. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS