2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tüntettek Bukarestben az igazságügyet szabályozó törvény módosítása ellen

2017. augusztus 24. 08:12, utolsó frissítés: 11:06

Több százan gyűltek össze szerda este a fővárosi Victoriei téren az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények tervezett módosításai ellen tiltakozva.

A bukaresti csendőrség becslései szerint hozzávetőlegesen ötszázan voltak a kormánypalota előtti téren.

A tiltakozók kormányellenes rigmusokat skandáltak, és táblákat tartottak a magasba, többek között ilyen felirattal: "Elegem van már abból, hogy folyton lopáson érlek benneteket", "El a mancsokkal az igazságszolgáltatásról", Tu-Dorel, a mintaszolga".

A tüntetésre való mozgósítás a Facebookon zajlott.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerdán közölte, az igazságszolgáltatással kapcsolatos törvényeket módosító tervezet értelmében ezután a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi szakosztálya nevezné ki a legfőbb ügyészség és az alárendeltségébe tartozó vádhatóságok vezetőit, az igazságügyi miniszter és nem az államfő javaslata alapján, ahogyan az eddig történt. Egy másik módosítás értelmében az Igazságszolgáltatási Felügyelet átkerülne az igazságügyi minisztérium alárendeltségébe.

Klaus Johannis államfő szerint a tervezett módosításokkal a kormány támadást intézett a jogállam, az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupcióellenes harc ellen. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS