2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Macron a Cotroceni palotában: jogos Románia elvárása, hogy Schengen-tagállamá váljon

2017. augusztus 24. 17:07, utolsó frissítés: 17:07

Románia Schengen-övezethez való csatlakozása, illetve a munkaerő áramlását szabályozó uniós direktíva is téma volt Emmanuel Macron romániai látogatásán. A francia államfő Klaus Johannis meghívására érkezett Romániába, de a nap folyamán Mihai Tudose miniszterelnökkel is találkozik, illetve meglátogatja a Falumúzeumot is.

A két államfő találkozóján döntettek a Franciaország és Románia közti stratégiai partnerség megszilárdításáról, elsősorban politikai, gazdasági, kulturális és kutatási téren.

A találkozó egyik témája Románia Schengen-övezethez való csatlakozása volt. Ennek kapcsán Macron kijelentette: "A célunk az, hogy Európa előre menjen. Románia már évek óta jogosan kérheti a Schengen-övezethez való csatlakozást, és én teljesen nyitott vagyok ebben a kérdésben."


Meglátása szerint a schengeni övezet jelenleg nem működik jól. "Azt szeretném, ha a következő hónapokban fel tudnánk gyorsítani a közös szabályozások reformját, hogy szolidárisabb legyen a hozzáállásunk, jobb legyen a határrendészetünk, egységesebb a menekültek és az idegenek befogadásával kapcsolatos fellépésünk, és önök is részesei legyenek ennek a folyamatnak" - mondta a francia államfő.

Több megállapodást is aláírtak Emmanuel Macron francia államfő romániai hivatalos látogatása alkalmából a Cotroceni-palotában. Ezek között van a közös európai érdekeket szolgáló román-francia együttműködésről szóló szándéknyilatkozat, az Airbus Helicopters és a brassói IAR közti megállapodás, valamint a román hadsereg "Ground Based Air Defense Systems" programját szolgáló egyezmény.


Az első dokumentumot román részről Victor Negrescu európai ügyekkel megbízott miniszter, francia részről pedig hivatali kollégája, Nathalie Loiseau látta el kézjegyével. A H215M helikopterre vonatkozó megállapodást Neculai Banea, a brassói IAR Rt. vezérigazgatója, illetve Olivier Michalon, az Airbus Helicopters alelnöke írta alá. A harmadik dokumentumon Constantin Croitoru, a ROMARM vezérigazgatójának, Vlaicu Dinu Constantinescu, a ploieşti-i Electromecanica vezérigazgatójának, illetve francia részről Antoine Bouvier, a franciaországi MBDA vezérigazgatójának kézjegye szerepel.

A dokumentumok aláírása a két államfő, valamint Mihai Fifor gazdasági és Adrian Ţuţuianu védelmi miniszter jelenlétében történt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS