2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Összehívják a DNA közgyűlését az igazságügyi reform miatt

2017. augusztus 24. 16:38, utolsó frissítés: 16:38

Augusztus 31-én közgyűlést tart az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), hogy az ügyészek véleményt nyilváníthassanak az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények tervezett módosításairól.


A DNA közleménye rámutat, a vádhatóság nyílt levelet intézett az igazságügyi miniszterhez, a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanácshoz (CSM), a legfőbb ügyészhez és a legfelsőbb bíróság elnökéhez, jelezve a Tudorel Toader miniszter által bejelentett módosítások nyomán előállt helyzetet.

A vádhatóság ugyanakkor közzétette azt is hogy, sem a miniszter sajtótájékoztatója előtt, sem azt követően nem kapták kézhez az ismertetett módosításokat tartalmazó tervezetet, hogy részletekbe menően áttanulmányozhassák azt, és ennek alapján állást foglaljanak.

A tárcavezető által tartott szóbeli ismertető alapján a DNA úgy véli, az Igazságszolgáltatási Felügyeletnek a politikai alapon kinevezett igazságügyi miniszter alárendeltségébe utalásával súlyosan csorbul az ügyészeknek a politikummal szembeni függetlensége.

A tervezett módosítások kapcsán a vádhatóság statisztikai adatokra hivatkozva kiemeli, hogy megítélése szerint nem indokolt külön szaktestületet létesíteni az ügyészek és bírák ellen indított bűnügyi eljárások lefolytatására.

A DNA rámutat, személyzeti problémáik is adódhatnak, amennyiben - az ismertetett javaslatoknak megfelelően - nem hat, hanem nyolc ledolgozott év után pályázhat egy ügyész DNA-ügyészi tisztségre. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS