2021. október 26. keddDömötör
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tudorel Toader: az ügyészek nem törvényalkotók

2017. augusztus 30. 15:05, utolsó frissítés: 15:05

Még a szerdai nap folyamán elküldi a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM) az igazságügyi törvények módosításait tartalmazó tervezetet – jelentette be Tudorel Toader miniszter. Hozzáette, hogy az ügyészségnek azonban nem áll szándékában továbbítani az említett tervezetet.


„A legfőbb ügyészségnek és az alárendeltségébe tartozó ügyészségeknek nem küldöm el. Az igazságügyi törvények esetében a jóváhagyó szerv a CSM, amelynek ügyészi és bírói szakosztálya is van, ugyanakkor a testület kezeskedik az igazságszolgáltatás függetlenségéért” - mutatott rá Toader.

Az ügyészségek vezetői által a tervezettel kapcsolatban megfogalmazott bírálatok kapcsán a miniszter azt mondta, az ügyészek „nem törvényalkotók”.

„A törvényalkotási eljárás során mindenkinek megvan a maga alkotmányos szerepe. A minisztérium kezdeményezi a tervezetet, közvitát hirdet, a kormány jóváhagyja a tervezetet, esetleg módosít rajta, majd a parlament elé kerül. Ebben a folyamatban minden résztvevőnek illeszkednie kell az alkotmány szabta hatásköri keretek közé. Az ügyészek nem törvényalkotók. Nem tudtam, hogy háromkamarás parlamentünk van, szenátussal, képviselőházzal és ügyészekkel, akik szavaznak a törvényekről. Tudomásom szerint az ügyészeknek alkalmazniuk kell a törvényt” - mondta a miniszter. 

Toader ugyanakkor azt is kiemelte, hogy ő közvitára bocsátotta a szóban forgó javaslatot, ellentétben Monica Macovei volt igazságügyi miniszterrel, aki 2005-ben kormányzati felelősségvállalással fogadtatott el egy, az igazságügyi törvényekkel kapcsolatos tervezetet. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS