2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

"Külön állam alakítása a célja az SZNT-autonómiatervnek"

2004. március 15. 17:36, utolsó frissítés: 17:36

Elvetette a hat RMDSZ-képviselő által a parlamentnek benyújtott autonómia-tervezetet a törvényalkotói tanács. A testület döntése szerint a Székely Nemzeti Tanács tervezete egészében ellenkezik az alkotmány alapelveivel, az hazai jogrenddel, az EU-törvényekkel és a nemzetközi joggal.


A bizottság értelmezésében a Székelyföld autonómiatervezete a magyar nemzeti identitás és a történelmi tudat megőrzésével, egy autonóm jogi személy létrehozásával Romániában gyakorlatilag egy különálló állam megalakulását tűzi ki célul, és ez összeférhetetlen az egységes román nemzetállammal.

Az európai szervek sem támogatják hasonló formák létrejöttét – áll a bizottsági jelentésben –, és a Strassburgban elfogadott kisebbségvédelmi egyezmény sem nyújt közösségi jogokat a nemzeti kisebbségeknek, hanem csak egyenlőséget és az egyéni jogok tiszteletben tartását szavatol. A törvényalkotói tanács a parlament szakértői testülete, amely azt is véleményezheti, hogy egy tervezet alkotmányellenes vagy sem. Az autonómia-tervet a képviselőház szakbizottságai és plénuma is meg fogja vitatni. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS