2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu: az igazságszolgáltatás nem hozza, hanem alkalmazza a törvényeket

2017. szeptember 03. 08:59, utolsó frissítés: 08:59

A parlament a törvényhozói hatalom, az igazságszolgáltatás pedig nem hozhat törvényeket - jelentette ki a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu Tăriceanu szombaton.

Az ALDE vezetőinek Mamaián tartott ülését követően Tăriceanu azt mondta az igazságügyi törvények tervezett módosításával kapcsolatban: a vita minden résztvevőjének üzeni, hogy tiszteletben kell tartani az államhatalmak szétválasztásának és függetlenségének elvét. "A törvényhozói hatalom a parlament. Az igazságszolgáltatás nem hozza, hanem alkalmazza a törvényeket, nem lehet egyidőben bíró is meg törvényhozó is" - mondta az ALDE elnöke, hozzátéve, ez még nem azt jelenti, hogy kizárnák az építő jellegű párbeszédet vagy figyelmen kívül hagynák az igazságszolgáltatás véleményét, de a törvényeket a parlament hozza.

"Egyes ügyészek törvényhozók akarnak lenni a parlament mellett. Ez nem lehetséges. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács álláspontjának kikérését a törvény írja elő, és hasznosnak tartom a civil szférával, a társadalommal, a szakmai szervezetekkel való véleménycserét is. Ez a folyamat elkezdődött, és a következő időszakban folytatódik. A CSM 30 napon belül véleményt fogalmaz meg. De a törvénytervezetről szuverén módon a parlament fog dönteni. Normális körülmények között, az EU országaiban nem láttam olyant, hogy más entitások is aktív szerepet kapjanak a törvényhozói folyamatban" - vélekedett Tăriceanu. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS