2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Hargita megyei prefektus is megszólalt miccsügyben

2017. szeptember 04. 12:58, utolsó frissítés: 12:58

A Hargita megyei prefektus, Adrian Jean Andrei arra kéri a székelyudvarhelyi Kauflandot, hogy hozza nyilvánosságra azokat az intézkedésket, amelyeket annak érdekében hoz, hogy ne fordulhasson elő többé olyan incidens, mint ami pénteken történt, hogy valakit azért nem szolgálnak ki, mert román.

A hivatalos kérésben a prefektus azt írja, aggodalommal vette tudomásul, ami az elárusító és a vásárló között történt, és kíváncsi a Kaufland álláspontjára az ügyben, de arra is, hogy milyen intézkedéseket fognak tenni az üggyel kapcsolatban.

A prefektus az Agerpres hírügynökségnek azt mondta, a megyében nem látják szívesen az ilyen incidenseket, ugyanakkor be kell tartani az törvényt, hiszen az Alkotmánynak van olyan cikkelye, amely kimondja, hogy Romániában a hivatalos nyelv a román.

"Hargita megyét a békés egymás mellett élés és az egymás felé való tisztelet kell jellemezze. Ugyanakkor az Alkotmányt bármilyen etnikumú embernek tisztelnie kell, az pedig kimondja, hogy Romániában a hivatalos nyelv az román. Felkérem a Hargita megyei polgárokat, de azokat is, akik ide jönnek, hogy bölcsen és a román törvények felé való tisztelettel viselkedjenek. Egy európai országban nincs helye ilyesféle konfliktusoknak" - mondta a prefektus.

A Kaufland még pénteken kiadott egy közleményt, amiben jelezték, hogy vizsgálják az incidenst és a cég belső szabályzatában foglaltak alapján fognak eljárni, mivel azonban a munkaadó és a munkavállaló közötti viszony bizalmas, nem fogják ennek eredményét kiadni.

A Fogyasztóvédelmi Hivatal 10 000 lejre büntette meg az üzletet, ugyanakkor a Diszkrimináció-Ellenes Tanács is jelezte, hivatalból eljárást indítottak az ügyben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS