2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A munkaügyi miniszter szerint akár meg is szüntethették volna a gyermekgondozási díjat

2017. szeptember 05. 15:58, utolsó frissítés: 15:58

Romániában senki nem járul hozzá a gyermekgondozási díj alapjához, az állam 1800 euróban szabta meg ennek felső határát, holott akár teljesen meg is szüntethette volna ezt a támogatást - jelentette ki kedden Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter.

"Romániában senki nem járul hozzá a gyermekgondozási díj alapjához. Ez az állam segítsége a családok számára, hogy nevelni tudják gyermekeiket az idő alatt, amíg nem dolgoznak. Ez esetben tehát nem lehet a hozzájárulás elvéről beszélni, és az Európai Unió szintjén is ez a maximális összeg. Megtehettük volna, hogy lejjebb visszük a felső határt. Megtehettük volna, hogy az EU nagyon fejlett országainak mintájára ne adjunk semmit, vagy adjunk 100 eurót. De nem tettünk így. 1800 eurós plafont szabtunk meg. Véleményünk szerint ez Romániában bőven elég, lévén, hogy ugyanennyit adnak Németországban is, és ez az EU-ban a maximális összeg. Sehol a világon nincs arra lehetőség, hogy bevételeiddel arányosan duzzasszad fel ezt az összeget' - jelentette ki a munkaügyi miniszter a szenátus munkaügyi bizottságának ülésén, ahol a gyed felső határának megszabását előíró kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetről folyt a vita.

A miniszter felidézte, hogy a felső határ meghúzása mintegy ezer személyt érint, a román államnak viszont bizonyos esetben akár 35.000 eurót is ki kellett fizetnie ezen támogatás gyanánt.

Florina Presadă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség szenátora úgy vélekedett, hogy a felső határ megszabásával a hozzájárulás elvét sértik meg.

A szenátus munkaügyi bizottsága kedden pozitívan véleményezte a 2017/55-ös sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt, amely a gyermekgondozási díj összegéről és a gyermekgondozási szabadságról rendelkező, 2010/111-es rendeletet módosítja és egészíti ki. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS