2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Október 2-án utcára vonulnának a tanárok

2017. szeptember 06. 13:03, utolsó frissítés: 13:08

Október 2-ától tiltakozó akciók sorozatát indítja el a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), amennyiben a kormány nem vállalja írásban, hogy megoldást talál az oktatásban dolgozók problémáira - döntöttek a FSLI vezetői.

A szervezet nehezményezi többek között, hogy a bérpótlékok kiszámításánál a tavalyi alapfizetések összegéből indulnak ki, így a tanügyi alkalmazottak átlagosan 3%-ot veszítenek a bruttó bérből. A tanárok amiatt is elégedetlenek, hogy az állami hozzájárulások növekedése miatt a bruttó fizetésemeléshez képest a nettó fizetésemelés jóval kisebb lesz 2018-ban: míg a bruttó bérek 50%-kal nőnek jövőre, addig a nettó bér maximum 25%-kal fog megemelkedni.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége követeli a kormánytól, hogy szeptember 25-ig írásban kötelezze magát a felsorolt gondok megoldására, a következő menetrend szerint: legkésőbb október elsejétől a bérpótlékokat a jelenlegi alapbérek összege alapján számítsák ki; a költségvetés-kiigazításkor számolják fel a bírói végzések kifizetéséhez szükséges összegeket; szeptember végéig pedig találjanak megoldást arra, hogy 2018-ban a bejelentettnél nagyobb mértékben nőjenek a tanári nettó fizetések.

Ellenkező esetben a FSLI tiltakozó akciókba kezd. Október 2-án 12 és 14 óra között a prefektúrák előtt fognak tüntetést szervezni országszerte, október 4-én és 5-én pedig a kormány épülete elé vonulnak. 
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS